Atmosfera nekažnjivosti se već ustalila na Kosovu

Misija UN na Kosovu (UNMIK) bila je neuspješna u sprovođenju istraga o nestalim licima, uglavnom Srba, u sukobima 1998-99, ocijenila je organizacija Amnesty international u izvještaju objavljenom u utorak.

"Činjenica da UNMIK nije istraživao slučaje koji su bili sastavni dio sistematskih napada velikog obima na civile, možda i zločina protiv čovječnosti, doprinio je atmosferi nekažnjivosti koji se već ustalio na Kosovu", naveo je u saopštenju zvaničnik te organizacije Sian Jones.

Izvještaj ove organizacije za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu oslanja se na panel koji je organizovao UNMIK, kako bi bile ispitane žalbe onih koji su tvrdili da su prekršena njihova prava.

Podnijeto je oko 150 žalbi u kojima se tvrdi da UNMIK nije sproveo istragu o nestalim licima, uglavnom Srbima.

"U više slučajeva UNMIK nije mogao da dokaže da je istraga sprovedena", precizirao je Amnesty.

Misija UN je podjednako bila neuspješna i u vođenju istraga o nestalim Albancima na Kosovu.

"Godine su prošle, a i dalje ne znamo šta se dogodilo sa većinom nestalih na obje strane, dok njihove porodice i dalje čekaju na pravdu", dodaje se u izvještaju.

Amnesty international pozvao je da se "rasvjetle svi slučajevi nestalih lica u svim zajednicama na Kosovu i da se privedu pravdi odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti".

"Samo tada rane prošlosti počeće da se zacjeljuju", zaključila je ta organizacija.