Godišnje se prijavi i do 60 slučajeva

Nakon 10 godina na tržištu Kosova, A.G. iz opštine Gnjilane je natjeran da stavi katanac na svoje poslovanje, kojim se bavio više od deset godina. On kaže da je bio prisiljen da to učini, nakon što se suočio sa ogromnim pritiskom određene grupe koja je tražila reket, prenosi list "Zëri".

"U početku nisam uzimao ozbiljno, ali pristisci su se nastavili. Nemam jaka leđa. Sam sam. Imali smo porodični biznis deset godina i cijelo vrijeme smo radili na pošten način, a ne kao većina koja radi na crno", govori ovaj 60-godišnjak.

On kaže da su mu u početku dotične osobe tražile novac, navodno, za liječenje jednog njihovog oboljelog člana porodice.

"Nisam im povjerovao, nisam im dao i oni su otišli. Nije prošlo nekoliko sedmica, kada su isti došli i rekli mi: 'Nisi želio milom, sada ćeš silom dati'", uzbuđenim glasom govori on za list "Zëri".

A.G. dalje navodi da kada bi im dao novac, oni se više ne bi zaustavili i tražili bi mu uvijek kada bi im bio potreban.

"Nisam pokušao tražiti pomoć od institucija. Nisam vjerovao da će mi pomoći. Umorio sam se od pritisaka. Međutim, i posao je počeo opadati, nisam više izdržao pa sam zatvorio. Robu sam ponudio drugim poslovnim ljudima i sada sam, kako da kažem, izašao u prijevremenu penziju", rekao je A.G.

Ali ovaj stari trgovac je samo jedan od mnogih drugih poslovnih ljudi koji zatvaraju svoj biznis zbog ogromnih pritisaka koje imaju od pojedinaca ili različitih mafijaških grupa.

60 slučajeva pijavljenih u policiji

Godišnje se prijavi i do 60 slučajeva od strane različitih biznisa, koji se suočavaju sa obavezama (reket), od strane pojedinaca, ili određenih grupa, pokazuju podaci iz Policije Kosova.

Prema zvaničnim podacima Policije Kosova, do kojih je došao list "Zëri", uočava se da je ova pojava u velikom porastu.