Vrijedno arheološko nalazište na Kosovu

U kosovskom selu Dresnik pronađeni su arheološki objekti, koji, prema procjenama stručnjaka, datiraju iz doba Rimljana.


U malom kosovskom selu Dresnik pronađeni su zanimljivi arheološki objekti, koji, prema procjenama stručnjaka, datiraju iz doba Rimljana.
Arheolozi su uzbuđeni, kao i vlasnici zemlje na kojoj su vrijedna nalazišta pronađena. Jedni zbog slave, a drugi zbog potencijalnog profita.
O drevnoj tajni sela Dresnik pisao je i engleski arheolog Arthur John Evans prije Drugog svjetskog rata. Prva istraživanja, započeta prošle godine, otkrila su samo fragment ovog mozaika.
Istraživanja vodi kosovski arheolog Masar Valla.
"Prošle godine vršili smo određena ispitivanja ovog područja, kada smo pronašli mali dio mozaika. Ove godine postigli smo odlične rezultate. Našli smo četiri objekta, čiji su podovi bili prekriveni mozaikom. To je mozaik iz rimskog doba i datira između drugog i trećeg stoljeća. Mislimo da je ovo bila ili javna zgrada, ili privatna vila", kazao je Valla.

Zakopani grad

Familija Smigić bila je iznenađena kada su joj javili za pronalazak mozaika. Slađana kaže da je trebala pažljivije slušati priče svog oca.
"Dok je otac bio živ, prije 30 godina, pričao je da se ispod naše zemlje nalazi zakopani grad. To je sve što znam. Nikada nismo kopali", priča Slađana Smigić.
Mozaik iz Dresnika je najveće otkriće na Kosovu u posljednjih 40 godina. Vjeruje se da je ova lokacija na staroj rimskoj trasi zvanoj Via Lussus Naissus, koja spaja gradove Lazhe u Albaniji i Niš u Srbiji.
Arheolog Masar Valla vjeruje da je mozaik samo početak prekrasnog otkrića te da će daljnja iskopavanja otkriti još mnogobrojne predmete.
Izvor: Al Jazeera