O obilježjima se neće diskutovati ni u Bruxellesu

Vlada Kosova neće raspravljati o pitanju obilježja na glasačkim listićima za predstojeće lokalne izbore, 3. novembra, izjavio je danas premijer Kosova Hashim Thaçi.

Thaçi je na sjednici Vlade kazao i da delegacija Kosova danas putuje u Bruxelles kako bi u utorak sa delegacijom Srbije, uz posredovanje Evropske unije (EU), razgovarala o daljoj implementaciji Briselskog sporazuma, kao i o telekomunikacijama i energetici, prenosi dopisnik agencije Anadolija.

Premijer je istakao da Vlada nema mandat da raspravlja o pitanju loga ili državnih obilježja na glasačkim listićima. On je naglasio da je to pitanje u nadležnosti Centralne izborne komisije (CIK) i da će se ispoštovati svaka odluka te institucije.
"Vlada Kosova i kosovska delegacija nemaju mandat u vezi s tim pitanjem. To pitanje je regulisano Ustavom i zakonima Kosova i u potpunosti pripada Centralnoj izbornoj komisiji, u kojoj su predstavljene sve političke partije. O tom pitanju se neće diskutovati u Bruxellesu i nije u nadležnosti Vlade da donosi odluku u vezi s tim. Mi samo poštujemo odluke nezavisne institucije", kazao je Thaçi i dodao da Vlada u potpunosti podržava odluke CIK-a.

Kosovski Srbi, ali i zvanični Beograd, kao uslov za izlazak na lokalne izbore traže uklanjanje državnih obilježja sa glasačkih listića.

Thaçi je izjavio da će zahtjevati od Srbije da ohrabri Srbe da izađu na izbore i da ispoštuju rok predviđen za registraciju političkih subjekata.

Thaçi je kazao i da je Vlada Kosova ispunila sve obaveze koje proizilaze iz Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, dok je Srbija ta koja koči implementaciju. On je kazao da je Kosovo ispunilo svoje obaveze po pitanju telekomunikacija, energetike i pravosuđa i to u rekordnom roku i prema evropskim standardima i sporazumu postignutom u Briselu. Prema njegovim riječima, stav i Evropske unije i visoke predstavnice EU Catherine Ashton je bio jasan, da je do kašnjenja došlo zbog oklevanja Beograda.

"Vjerujem da je prevaziđena problematika koju je iznio Beograd nakon sporazuma od 19. aprila. Mi ćemo ispoštovati i sutra, kao i uvijek, sporazum od 19. aprila, Ustav i kosovske zakone”, kazao je Thaçi.

Nakon Bruxellesa, Thaçi će otputovati u New York, gdje će u četvrtak učestvovati na redovnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a o Kosovu.