Zloupotreba na djelu

Imanja u selima oko Prištine bila su nakon rata 1999. godine najatraktivnija za prodaju. Prodavci su bili Srbi, a kupci Albanci. Kažu da se za jedan hektar uzimalo i dva miliona eura. Mnogim prodavcima, međutim, to izgleda nije bilo dovoljno.

Kako prenosi javni servis Srbije (RTS), mnogi i dalje podnose zahtjeve za dobijanje subvencije za poljoprivredu, bez obzira što je imanje otuđeno.

Postoji sumnja da jedan broj Srba na Kosovu za prodata poljoprivredna imanja i dalje uzima subvencije od Vlade Srbije. Zloupotreba te vrste im je omogućena time što prodaju zemljišta nisu registrovali u srpskom katastru, a Vlada Srbije za provjeru stanja radi isplate subvencija ne traži podatke iz katastra na Kosovu.

Neke kuće u selu Čaglavica nadomak Prištine, izgrađene su nakon sukoba 1999. godine na poljoprivrednom zemljištu. Ono se u katastru Srbije, iako je prodato, i dalje vodi na bivše vlasnike, a oni i dalje imaju pravo na subvencije Vlade Srbije. U njoj, ovo zemljište i dalje tretiraju kao poljoprivredno.

Za poljoprivedne subvencije Vlade Srbije potrebno je predati dokaz o posjedovanju zemlje iz srpskog katastra. To je osnovno u filijali republičkog Trezora u Gračanici. U filijali znaju za mogućnost zloupotrebe, ali ne i za razmjere.

Prema saznanjima Slaviše Jovanovića iz filijale Trezora u Gračanici, tamo gdje su ranije bile obradive površine, sada su nikle zgrade. Jovanović kaže da njihovi vlasnici i dalje podnose zahtjeve za dobijanje subvencija za poljoprivredu, bez obzira što je imanje otuđeno.

Ko ima pravo na subvencije određuju u Ministarstvu poljoprivrede Vlade Srbije. Saopštili su nam, da je ove godine od šest hiljada registrovaih domaćinstava na Kosovu, podsticajna sredstva dobilo četiri hiljade i da im je isplaćeno 80 miliona dinara (oko 800 hiljada eura).

Upućeni kažu da se zloupotrebe mogu spriječiti provjerom na terenu i usklađivanjem podataka iz dva katastra. Saznalo bi se i koliko je zemlje prodato. Razmjena katastarskih podataka Beograda i Prištine je dogovorena 2011. godine, ali se taj dio sporazuma još ne sprovodi.

Subvencije poljoprivrednicima isplaćuje i opština Gračanica i to sredstvima Vlade Kosova.

U opštinskoj administraciji u Gračanici kažu da ne mogu da spriječe da vlasnici zemljišta uzimaju subvencije iz Vlade Kosova i Vlade Srbije.

"Kancelarije sektora poljoprivrede i uprave Trezora su na razmaku od 20 centimetara i sasvim slučajno te iste ljude vidim da apliciraju i kod mene i u Trezoru pri Srbiji", kaže Jelena Stojanović iz sektora poljoprivrede u opštini Gračanica.

U opštini Gračanica godišnje poljoprivrednicima isplaćuju ukupno pola miliona eura subvencija.