Dvije opštine s istim imenom, ali različitim "prezimenima"

Trideset dana nakon potvrđivanja izbornih rezultata od strane Centralne izbrone Komisije za izbor novih organa opštine Sjeverna Mitrovica i Južna Mitrovica, očekuje se da započne legalan "razvod" dviju zona koje su za sada razdvojene barikadama. Ovaj grad će nakon lokalnih izbora 3. novembra imati dvije opštine s istim imenom, ali različitim "prezimenima".

Budući da proces konsolidacije Sjeverne Mitrovice napreduje i prijenos resursa i stvari iz Južne Mitrovice bude u redu, Vlada Kosova je izradila Administrativno uputstvo (br. 2013/02), kojim se uređuje završetak tranzicije, a koji se očekuje da počne u tom dijelu zemlje. Tako će u naredne tri godine, nakon izbora 3. novembra, Sjeverna i Južna Mitrovica imati zajednički odbor.

Kako piše list "Tribuna", administrativnim uputstvom je određen sastav i funkcioniranje zajedničkog odbora. Administrativno uputstvo predviđa detaljne smjernice funkcioniranja navedenog odbora, koje će se sastojati od 11 članova.

Pet članova Upravnog odbora će biti birani od strane novog predsjednika opštine Južna Mitrovica i pet drugih od strane predsjednika Sjeverna Mitrovica.