Tri svjedoka saradnika dala izjave EULEX-u

Tri svjedoka-saradnika dali su izjave tužiocima EULEX-a u Prištini u vezi s teškim zločinima učinjenim poslije sukoba na Kosovu, kao što su ubistva koja su okrakterisana kao "politička ubistva", piše list "Koha Ditore".

Kako piše list "Koha Ditore", osuđenici Besnik Hasani, Spend Qerimi i Skumbin Mehmeti dobili su status svjedoka-saradnika, navodeći da su sva trojica osuđeni na po 30 i više godina.

Hasani i Qerimi su bili policajci Policije Kosova, dok je Mehmeti osuđen zbog ubistva jednog policajca UNMIK-a.

"Oni su počeli da svjedoče i da daju izjave za teške zločine učinjenje u regiji Prištine i Dukagjinija", rekli su za list "Koha Ditore" izvori EULEX-a.

Sva trojica su se, kako prenose mediji navodeći izjave više izvora, sami ponudili da svjedoče o teškim zločinima, to jest poslijeratnim ubistvima u regijima Prištine i Dukagjinija.

Izvori dnevnika "Koha Ditore" su rekli da javni tužioci vjeruju da se putem ovih izjava i svjedočenja mogu otkriti ubistva Xhemajla Mustafe i Tahira Zemaja, savjetnika tadašnjeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, direktora urbanizma u Prištini Rexhepa Lucija i još nekih "političkih ubistava" na Kosovu.

Sva trojica osuđenih, zajedno sa Enverom Sekiraçom služe svoje kazne u strogo čuvanim dijelovima zatvora, koji su izgrađeni naknadno, za osuđene svjedoke-saradnike.