Saopštenje iz EULEX-a

Kosovski sud je do oktobra produžio pritvor bivšem komandantu Kosovske bezbjednosne službe (KBS) Sulejmanu Selimiju i još šestorici bivših boraca poznatih kao "Drenička grupa".

Misija vladavine prava EU na Kosovu (Euleks) saopštila je da je pritvor za Sahita Jasharija, Avnija Zabelija, Samija Lushtakua, Hysnija Thaçija, Jahira Demakua, Zeqira Demakua i Sulejmana Selimija produžen do 23. oktobra.

Euleksov sudija za prethodni postupak u Osnovnom sudu u Mitrovici "utvrdio je da od vremena kada je prvobitno izrečena mjera kućnog pritvora, nije došlo ni do kakve promjene u posebnim okolnostima koje su dovele do izricanja takve mjere", objasnio je Euleks.

Euleks je pokrenuo istragu protiv Selimija, gradonačelnika Skenderaja Samija Lushtakua i još peterice osumnjičenih – svih zajedno poznatih kao "Drenička grupa" – da su počinili ratne zločine nad civilima držanim u logoru Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Skenderaju.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, zarobljeni civili su u junu 1998. godine zlostavljani u logoru OVK.

Prištinski sud je 25. maja odredio jednomjesečni kućni pritvor za sedmericu osumnjičenih. Manje od nedjelju dana kasnije, svim osumnjičenima određen je redovan pritvor, koji je 23. juna produžen za još dva mjeseca.

Ako i kada se podigne optužnica, "Drenička grupa" biće treći predmet ratnog zločina koji je Euleks pokrenuo otkako je 2008. godine započeo misiju na Kosovu.

Euleks je do sada donio presudu u 15 predmeta ratnih zločina – sedam u slučajevima protiv optuženih srpske nacionalnosti i osam protiv kosovskih Albanaca.