Niko nije kriv dok se to ne dokaže

Potpredsjednik PDK-a, Hajredin Kuçi ostavio je otvorenom mogućnost da njegova stranka na narednim lokalnim izborima kandiduje i kandidate koji su pod istragom ili su u sudskom postupku, rekao je on za list "Express".

On je rekao da će poštovati svaku odluku suda, ali će također poštovati i načelo da niko nije kriv dok se to ne dokaže.

"Vi znate da je u prvi mah svako je nevini u zemlji u kojoj je pretpostavka nevinosti ustavni princip. Svako je nevin dok sud ne potvrdi takvu stvar", rekao je Kuçi, na pitanje da li će PDK kandidovati i rukovodioce koji trenutno imaju problema sa zakonom.

"Mi ćemo poštovati svaku odluku suda, ali onima koji su u takvim postupcima ne dirajte pretpostavku nevinosti", dodao je on.

Trenutno, nekoliko predsjednika opština, koji dolaze iz redova PDK-a su pod istragom i im se sudi za za razne prekršaje, uključujući i predsjednika Skenderaja, Samija Lushtakua, Ramadana Muju iz Prizrena i Nexhata Demakua, predsjednika Drenasa.

Međutim, potpredsjednik PDK-a je govorio i o Prizrenu i o Prištini, gdje još uvijek partija Hashima Thaçija nije objavila kandidature.

Prema njegovim riječima, svo ovo kašnjenje je napravljeno iz razloga pronalaženja najvjerodostojnije osobe koja ima podršku ne samo stranke, već i građana.

"U konsultacijama smo i sa ogrankom u Prištini, također i sa građanima i sa drugim strukturama unurat partije, ali i van partije kako bi pronašli dostojnog kandidata za Prištinu", rekao je on.

Kuçi je rekao da kao u glavnom gradu, isti postupak se sprovodi i u Prizrenu, gdje se nekoliko kandidata pojavilo i promovišu sebe za predsjednika opštine.

Ovu situacija, prema riječima Kuçija podržaju i u PDK-u, zbog, kako kaže, povećanja konkurencije.

"Dobro je da postoji veći interes i to je mnogo bolje. Mi stimulišemo ovu utrku i u Prizrenu i u drugim ograncima i pokušaćemo da odaberemo onog koji ima najveću podršku, ne samo u stranci, već i kod građana", izjavio je potpredsjednik PDK-a, Hajredin Kuçi za list "Express".

On je rekao da uprkos događajima koji su se desili, PDK će pobjediti u više opština nego što ih trenutno imaju.

"Mi smo i dalje prva politička stranka i očekujemo da povećamo i broj opština u odnosu na brojku u kojima trenutno imamo vlast", rekao je on.