Prioriteti lokalnih izbora na Kosovu

Prioritet treba da bude što legitimnije učešće Srba na izborima i stvaranje institucija, izjavio je analitičar Balkanske grupe za politike Naim Rashiti.

Izgled glasačkih listića koji Beograd dovodi u pitanje, kako kaže, manje je značajno pitanje od učešća Srba na izborima.
"Prioritet treba da bude što legitimnije učešće Srba na izborima i stvaranje institucija. Naravno, izbori nemaju elemente neutralnog statusa, jer se održavaju prema određenom zakonu, zakonu Kosova", kazao je Rashiti za Radio Slobodna Evropa.
Prema njegovim rečima, susret kosovskog i srpskog premijera Hašima Tačija i Ivice Dačića 27. avgusta u Briselu treba da ubrza proces izbora tako šte će rešiti sva sporna pitanja oko učešća Srba. 
"Ovaj sastanak treba da da oblik celokupnom sistemu izbora koji će se održati u novembru i posebno da reguliše pitanje na koji će način i oblik Srbi sa severa da glasaju", rekao je Rašiti. 
Dačić je juče rekao da neće pozvati Srbe na lokalne izbore ako na listiću bude logo Kosova i da izbori moraju biti statusno neutralni. On je zatražio i pomoć ambasadora pet uticajnih država Zapada.