Političke partije troše milione i milione eura

Kosovo će se za mjesec i po dana suočiti sa izbornom tišinom. Sredina mjeseca oktobra će obilježiti početak predizbornih kampanja za lokalne izbore koji se održavaju 3. novembra kao i potpunu promjenu izgleda gradova širom Kosova. Milioni eura će biti izdvojeni za "pokrivanje" očiju građana zemlje kako bi od njih dobili glas za svoje partije, piše list "Zëri".

Opštinski lideri neće pokušati uvjeriti građane samo programom kako bi od njih dobili glas, već i raznim porukama putem bilborda, predizbornih skupova uz prisustvo uglednih ljudi sa estrade, reklama njihovih programa na medijima, dajući prioritet njihovom izgledu, koji se ne očekuje da bude različit od prethodnih izbora, jer će im bore biti obrisane preko "Photoshopa" (program za obradu fotogradija), putem kojeg traže da im se "vrati mladost" i lice koje donosi glasove.

Ova vrsta tradicije uspostavljena nakon rata radi pobjede na izborima se ne mijenja, i kao dokaz je početak nezvanične kampanje koju kandidati za predsjednika opštine su počeli da lobiraju zarad glasova, obećavaju...  koriste porodične veze, prijateljstva... kako bi oni dobili i mogli sutra pomoći bližoj okolini. Sa punom posvećenošću ovo se vidi da je počelo, pogotovo od strane kandidata velikih partija.

Kampanje s istim lažima

Nijedna od političkih stranaka nije dala izjave koliki im je budžet za organizovanje kampanja. Obrazloženje za ovo je da je još rano da se unaprijed zna predračun za kampanje. Političke partije i dalje nastavljaju sa skrivanjem kako finansiraju izborne kampanje i mitinge. Dva mjeseca do novembarskih izbora, vladajuće stranke i one u opoziciji još uvijek ne znaju koliko će ih koštati izborne kampanje po opštinama.

Podaci nevladinih organizacija pokazuju da političke partije troše milione i milione eura za kampanje i u većini slučajeva ne znajući izvore tih finansija. Prihvataju finansiranje od kompanija koje dobijaju tendere od Vlade i drugih državnih institucija, ne poštuju zakon o finansiranju kada je riječ o prikazivanju faktura, prihvataju donacije sa iznosima većim od onih koje dopušta Zakon o finansiranju, kako za fizička lica tako i za pravna lica.