Riječ je o više od 30 miliona eura

Više od 30 miliona je ušlo na Kosovo u toku šest mjeseci iz četiri arapske zemlje. Službeno se prikazuje samo zemlja iz koje dolaze, ali ne i ko ih je donio i koja su njihova odredišta. List "Zëri" je osigurao depozit ovih miliona koji su pristigli iz arapskih zemalja. Prema tim statistikama, od januara do juna 2012. godine u našoj zemlji je iz četiri arapske zemlje ušlo ništa manje nego 30 miliona i 13 hiljada eura.

Veći dio tog novca, više od 25 miliona eura je došao iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Novac je pristigao i iz Kuvajta, iz kojeg je za šest mjeseci došlo 2.7 miliona eura, oko 900 hiljada eura je pristiglo iz Katara, kao i oko 600 hiljada eura iz Saudijske Arabije. Ovi podaci su osigurani od bankarskih transfera registrovanih u Centralnoj banci Kosova (CBK). Pozivajući se na službene podatke koje je list "Zëri" osigurao, vidi se da su u prvoj polovici ove godine transferi novca iz arapskih zemalja porasli u odnosu na 2011.

Dok su u prvoj polovini 2012. godine iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u našu zemlju ušla 25 miliona eura, u 2011. godini za 12 mjeseci je pristiglo samo 14 miliona eura, što je pozamašna razlika u transferu novca. Transfer novca iz četiri arapske zemlje su potvrdili i sami službenici Centralne banke Kosova.

"Prema podacima Centralne banke Kosova, samo u prvoj polovini 2012, na Kosovo je iz arapskih zemalja ušlo 30 miliona eura. Veći dio tog novca, više od 25 miliona eura je došao iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Onda, oko milion eura je pristiglo iz Katara, blizu 3 miliona iz Kuvajta i preko milion eura iz Saudijske Arabije", stoji u odgovoru banke poslatog listu "Zëri".