Pomoć dobija 31 hiljada porodica

Mala pomoć i teški kriteriji otežavaju siromašnim porodicama ostvarivanje potpore iz programa socijalne pomoći na Kosovu. Neki smatraju da bi Kosovo trebalo proširiti svoj program socijalne pomoći i u njega uključiti i porodice s niskim primanjima i s djecom starijom od pet godina.

Neki na Kosovu zagovaraju proširenje programa socijalne pomoći u zemlji, u okviru kog je ovog mjeseca pomoć dobilo preko 31.100 porodica, a koji se smatra privremenim programom u cilju pomoći ugroženim domaćinstvima.

Program je kritikovan zbog preoštrih standarda za ispunjavanja uslova, te zbog ne pružanja adekvatne pomoći. U okviru programa se porodicama koje ispunjavaju uslove daje 40 eura mjesečno.

Sredstva odvojena za 2013. iznose 27,2 miliona eura.

"Zasigurno su potražnja i potrebe građana Kosova mnogo veće, ali to su trenutno mogućnosti budžeta Kosova," izjavio je za SETimes Fehmi ibrahimi, šef Odjeljenja za socijalnu pomoć pri kosovskom Ministarstvu za zapošljavanje i socijalna pitanja.

Tipična porodica koja prima pomoć, Hafize i Ramiz Buzuku iz Kosovog Polja, kaže da ta pomoć nije dovoljna. Sestra i brat su invalidi i kažu da se ta subvencija potroši na lijekove. Oni brinu i za svoju majku, koja je stara i često bolesna.

"Imam bolesnog brata, a majka mi je vrlo stara. Tih 40 eura i mala penzija od majke idu na lijekove, i vrlo malo preostaje za hranu, od čega ne možemo preživjeti ni tri dana," kaže Hafize Buzuku za SETimes.

Alban Zogaj, viši istraživač pri Institutu RIINVEST, kaže za SETimes da trenutni program socijalne pomoći ne pokriva potrebe kosovskog društva, s obzirom na visok nivo nezaposlenosti i siromaštva.

"Treba također zapaziti da postojeća socijalna pomoć koju kosovske porodice primaju ne odražava vitalne osnovne potrebe," kaže Zogaj.

Zogaj kaže da ograničen budžet i višestruki prioriteti ne dozvoljavaju "prostor" za proširenje tog programa. Kao rezultat toga, zvaničnici postavljaju nove uslove i granice za ispunjavanje uslova.

Postojećim programom odobrava se pomoć porodicama s niskim prihodima i malom djecom.

"Jedan od roditelja djece mlađe od pet godina se i sam smatra izdržavanom osobom... treba da brine za dijete, a dijete iznad pet godina počinje ići u školu i roditelj može tražiti posao," kaže Ibrahimi. "Ovaj kriterij treba već neko vrijeme izmijeniti ili potpuno ukinuti iz zakona, ali se procjenjuje da bi svaki amandman ili ukidanje doveli do budžetskih implikacija."

Postojećim zakonom predviđa se izmjena starosne granice s protokom vremena, tako da se dječija starost postepeno povećava u cilju promjene kriterija, što će zavisiti od raspoloživih sredstava.