Za godinu dana četiri osobe osuđene za korupciju

Ignorisao je sve Zakone o nabavci koji su na snazi, zloupotrijebio je službeni položaj dodjelom tendera u iznosu od 42 hiljade eura. Riječ je o osobi u Skupštini opštine Prizren, koja je u srijedu (jučer) uhapšena od strane Regionalne jedinice za istragu privrednog kriminala i korupciju u Prizrenu, stoji u saopštenju Policije Kosova.

"Nakon analize tendera, policijski istražitelji su primijetili da je Tenderska komisija za ocjenu ponuda Skupštine opštine Prizren ignorisala sve važeće zakone o nabavci. Vrijednost ovog tendera iznosi 42 hiljade eura. U dogovoru sa tužiocem Tužilaštva u Prizrenu, osumnjičenom je određen pritvor u trajanju od 48 sati, kako bi se nastavilo sa daljnim istražnim postupkom", stoji u saopštenju Policije.

Ovo je jedan od stotine slučajeva gdje istražni organi hvataju osobe koje su zloupotrijebile službeni položaj. Ali razlika između broja onih koji zloupotrebljavaju svoje službene dužnosti je vrlo visoka u odnosu na uhapšene. Od oko 700 slučajeva na Kosovu, identifikovanih od strane Policije Kosova zbog zloupotrebe službenog položaja, koji su uhvaćeni kako uzimanje ili daju mito, ili na neki drugi način su zloupotrijebili svoj položaj, samo 19 od njih su izrečene zatvorske kazne.

Mito je jedan od najrasprostranjenijih fenomena u institucijama Kosova. Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, na čijem je čelu Hasan Preteni, od oko 700 slučajeva u 2012. godini, osoba koje su zloupotrijebile službeni položaj, od njih 90 je uhvaćeno kako daju/uzimaju mito.

Prema podacima Agencije, Policija Kosova je u toku 2012. godine utvrdila i radila na 85 slučajeva uzimanja i davanja mita. Od njih, 3 slučaja su pod istragom, 39 slučajeva, u kojima su poznati počinitelji, je poslato tužilaštvu, a protiv 43 osobe podnijete su krivične prijave.

Kosovski sudovi su zbog davanja i uzimanja mita izrekli 31 novčanu kaznu, 6 uslovnih kazni, 3 druge kazne, tri su riješene na neki drugi način, 5 oslobađajućih presuda i 4 zatvorske kazne, ukupno proizilazi da su donesene 52 odluke.

"Nema napretka u sankcionisanju krivičnih djela protiv korupcije. Suočavamo se sa velikim razlikama u izvještajima između Tužilaštva i Sudstva", kazao je Preteni.

Ova agencija je u junu izašla sa novim izvještajem, dodaje on, gdje stoji da su tužilaštva na Kosovu stagnirala u menadžiranju statistika oko slučajeva koji se istražuju.

"Dok su tužioci tokom 2011. godine izvjestili na poseban način za slučajeve i optužene osobe, tokom 2012. godine su izvjestili samo o osobama. Tokom 2011. godine bilo je izvještaja o predloženim prijavama i optužbama podignutih protiv 616 osoba, koji se bave raznim slučajevima korupcije, dok je 2012. godine bilo riječi samo o 296 osoba.

Sudovi na Kosovu su u 2011. godini izrekli 20 zatvorskih kazni, a u 2012. su donijeli odluke za kazne zatvora u 19 slučajeva, i to sve slučajevi korupcije.

Bez obzira na sve, Departamenti koji se bave krivičnim istragama, smatraju da oni rade dobar posao.

Na osnovu odgovora dobijenih od Direktorijata za istrage privrednog kriminala u kosovskoj policiji, njihove akcije usklađene su na osnovu strategije i akcionog plana protiv korupcije izdatog od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, Policije Kosova i drugih državnih institucija.

"Ovaj direktorijat je imao veliku angažovanost na istrazi slučajeva podnesenih tokom navedenog perioda i imao je dobru saradnju sa EULEX-ovom izvršnom komponentom, posebno saradnju sa tužiocima Okružnih tužilaštva EULEX-a", je odgovor dobijen od njih.

Carina Kosova se smatra kao mjesto gdje se davanja mita od strane trgovaca radnicima se često koristi, kako bi brojni biznismeni izbjegli poreze i kontrole.

Ovo su priznali i sami carinski dužnosnici, iako prema njihovim riječima je veoma teško da se carinici uhvate na djelu kako uzimaju mito.

"Ali pošto je takva pojava bila prisutna, onda je Carina kosova promjenila sistem kontrole robe koja ulazi na Kosovo", rekao je  Adriatik Stavileci, glasnogovornik Kosovske carine.

"Nakon 2007. godine promijenjen je sistem za kontrolu robe koja ulazi na Kosovo, tako što je prebačen na nekoliko kontrola, dok je ranije bio samo na jednoj. Sada prebacivanjem kontrole, sa jednog na drugog carinika onemogućava se da jedna biznismen podmiti carinika, pošto ima posla sa više od jednim", rekao je glasnogovornik Carine Adriatik Stavileci.

U suprotnom, iz Carine Kosova su dali neke cifre za list "Zëri", generalno o zloupotrebama službenog položaja carinika. Razlika između 2011. i 2012. godine je vrlo velika.

Tokom 2011, prema tim podacima, identifikovano je ukupno 257 slučajeva za zloupotrebu službenog položaja, i to identificiranih kao: zloupotreba službenog položaja, sumnja za zloupotrebu službenog položaja, oštećenje imovine, nedolično ponašanje itd. Što se tiče 2012, Carina Kosova je nove takve slučajeve identifikovala samo 9.