Predsjednica pozvala Srbe sa sjevera da izađu na izbore

Atifete Jahjaga kazala da je organizacija lokalnih izbora 3. novembra na cijeloj teritoriji Kosova, uključujući i sjever, u interesu svih građana.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas da je organizacija lokalnih izbora 3. novembra na cijeloj teritoriji Kosova, uključujuci i sjever, u interesu svih građana. Jahjaga je, prenosi dopisnik agencije Anadolija, kazala da je važno da i Srbi sa sjevera Kosova izađu na izbore.
"Njihovo učešće na izborima garantovaće im i pružiti mogućnost da putem svojih legalnih i legitimnih predstavnika realizuju sva svoja prava predviđena kosovskim ustavom i zakonima", poručila je predsjednica.
Ona je dodala da je za Kosovo važno da izbori budu slobodni i demokratski, te da na njima učestvuje što veći broj građana.
Jahjaga je danas zajedno sa ministrom poljoprivrede Blerandom Stavilecijem posjetila porodicu Morina iz okoline Peći, koja se bavi uzgojem malina, i tom prilikom je novinarima izjavila da je važno da Kosovo i Srbija stvore prijateljske odnose i da se uspješno realizuje sporazum od 19. aprila, "koji za sada ide dobro".
"Znate da je realizovan određen broj sporazuma, imajući u vidu i sporazum iz aprila ove godine o normalizaciji odnosa između naše dvije zemlje. Vidimo prve rezultate implementacije ovih sporazuma i tehničke grupe dvije zemlje uz snažno posredovanje Evropske unije rade na svakom detalju pronalaženja najboljih formi za implementaciju tih sporazuma", kazala je Jahjaga.
Kosovska predsjednica je naglasila da je proces dijaloga između Republike Kosova i Republike Srbije jedina alternativama za normalizaciju odnosa između dvije države i za integraciju u Evropsku uniju.