Vodopadi kod Miruše

Bez obzira na sve turističke resurse na Kosovu, ovaj sektor nije dovoljno razvijen i iskorišten koliko treba. Kosovo ima dovoljno turističkih resursa koji stvaraju mogućnost razvoja različitih vidova turizma, ocjenjuju stručnjaci za pitanja turizma i sami građani, piše Radio Slobodna Evropa.

Sa turističkog aspekta, Republika Kosovo se dijeli na 5 turističkih regiona, a svaki od tih regiona ima svoje karakteristike i atraktivnosti. Centralni turistički region je Priština, albanski Apli, turistički region Šar, Mitrovica i region kod Gnjilana smatraju se glavnim turističkim regionima na Kosovu.

Bujar Kuçi, ekspert na polju turizma kaže da Kosovo ima dovoljno turističkih potencijala, i dodaje da ima turističkih centara koji od strane državnih institucija nisu evidentirani na pravi način.

Centralne i lokalne vlasti na Kosovu, kaže on, ne daju važnost sektoru turizma, pošto ga nisu stavili na listu prioriteta.

"Potencijali postoje. Ono što je potrebno je mala investicija u ovim dijelovima kao i promocija ovih turističkih tačaka. Postoje inicijative - ali nije urađeno kako i koliko treba", izjavio je Kuçi.

Ali, sa svim turističkim resursima, interesovanje posjetitelja sa Kosova nije na željenom nivou.
Kuçi smatra da Kosovarima nedostaje kultura posjete turističkih objektata.

“Mi nemamo kulturu posjete turističkih mjesta koje Kosovo ima. Svjedoci smo da postoji mnogo ljudi na Kosovu koji su čuli za neko turističko mjesto, uzimamo na primjer, Miruške vodopade. Međutim, veoma mali broj Kosovara je posjetilo te vodopade", kazao je Kuçi i dodao:

"U ovom slučaju i lokalna i centralna vlast trebaju vršiti promociju i za unutrašnje potrebe, jer i mi želimo znati šta nam nude ta mjesta, šta to lijepo možemo vidjeti na ovim turističkim mjestima", rekao je on.

Direktor kompanije za planiranje i razvoj turizma, Zekë Çeku kaže da i pored mnogih turističkih dobara nedostaje volja i želja Kosovara da posjete domaća turistička mjesta.

On, međutim naglašava da postoji rast interesa stranih turista za posjetu Kosovu.

"Nedostaje nam osjećaj, želja i spremnost da posjetimo mjesta na Kosovu, a možda je i ekonomska situacija i nedostatak finansijskih sredstava. Međutim, nemamo ispravnu percepciju turističkih vrijednosti i vrijednosti kulturnog nasljeđa Kosova. Sve u svemu, poželjno je da imamo mnogo više, ima tolike ljepote, ima toliko atrakcija na Kosovu koje bi Kosovari mogli posjetiti", smatra Çeku.

I neki mladi Kosovari priznaju da ne posjećuju mnogo turistickih mjesta. Arben Berisha kaže da su mladi više fokusirani oko glavnog grada, pogotovo na zatvorene prostore.

"Kosovo ima mnogo turističkih mjesta, ali nismo zainteresovani za njihovu posjetu. Mladi većinom ostaju u Prištini, po raznim kafićima", kaže Arben.

Sem pet regiona za planski turizam, Kosovo je bogato i dobro poznato i sa drugim turističkim atrakcijama, kao što su Rugovska klisura, izvor Bijelog Drima, vodopadi kod Miruše, veliki broj pećina, gdje se može izdvojiti poznata pećinu kod Gadimlja, ka i bifurkacija rijeke Nerodimke.