Stara tradicija koja još traje!

Četiri osobe su ranjene ovog ljeta kao rezultat pucanja na svadbenim veseljima. Policija Kosova, tokom mjeseca juna, jula i sve do 10. avgusta ove godine je evidentirala 83 slučaja pucnjave iz vatrenog oružja na različitim svadbenim veseljima. U ovim slučajevima konfiskovano je 60 vrsta oružja i uhapšeno je više osumnjičenih.

Kapetan Brahim Sadriu, službenik za informisanje u Policiji Kosova, izjavio je za magazin "IP Magazine" da je samo tokom mjeseca juna, jula i do 10. avgusta ove godine, u Policiji Kosova evidentirano ukupno 83 slučaja pucnjave iz vatrenog oružja na različitim svadbenim veseljima.

"U svim ovim slučajevima, oduzeto je 62 komada oružja različitih kalibara i preko 100 komada metaka", rekao je Sadriu.

Najveći broj ovih predmeta je proslijeđen tužilaštvu.

Racije na svadbama

Prema riječima kapetana, u ovom periodu je provedeno 37 racija na različitim lokacijama, gdje je bilo informacija o takvim akcijama i zbog pucanja iz vatrenog oružja tokom ovog perioda četiri osobe su povrijeđene.

Pucanje na svadbenim veseljima je bila stara tradicija Albanaca, koja nije uvijek završavala radošću.  Bilo je mnogo slučajeva gdje je zbog pretjeranog konzumiranja alkohola, pucanja iz vatrenog oružja promjenilo tok radosti, preobrazivši je u tragediju.

Kao i prethodnih godina, i ove godine policija sa svojim odgovarajućim jedinicama nastavlja kampanju, uzimajući u obzir i policijske aktivnosti na terenu, na spriječavanju takvih aktivnosti.