Bolja integracija u institucije Kosova

Nastavljaju se zahtjevi za osnivanje novih opština na Kosovu. Nakon Hasa i Žegre, takav zahtjev imaju i stanovnici Gore, koji žele da imaju svoju opštinu. Stanovnici ovog područja na Kosovu tvrde da i oni zaslužuju jednu svoju opštinu, kako bi se bolje integrisali u institucije Kosova, prenosi portal "Koha Ditore".

Oni su ovaj zahtjev čak predstavili i evropskoj poslanici Ulrike Lunachek, koja je posjetila stanovnike Gore.

"Bila je zanimljiva rasprava o Gorancima na jugu Kosova, problemu identiteta, pitanju jezika, raspravi da li trebaju da migriraju ili ne, njihovom zahtjevu za dobijanjem opštine, koja je tema diskusije i u Prištini, temu koju pomno pratim", rekla je Ulrike Lunachek.

U međuvremenu, iz Ministarstva lokalne samouprave kažu da rade na stvaranju uslova na formiranju novih opština. Direktor Departamenta za regionalnu saradnju i razvoj, Besim Kamberaj je izjavio da Đonaj, Rogova i Žegra, kao i ostali regioni trebaju sačekati kako bi postali opštine.

Međutim, stanovnici Gore se nadaju u obećanje koje je dao premijer Thaçi za formiranjem nove opštine u ovom regionu. Prema posljednjem popisu stanovništva na Kosovu, Gora ima oko 14 hiljada stanovnika i 18 sela.