I dalje se ne zna sudbina više od 1.700 osoba

Pošto se od sukoba na Kosovu više od 1.700 osoba i dalje vode kao nestali, njihova rodbina traži od kosovskih vlasti da na predstojećem sastanku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) pokrenu ovo pitanje.

"Želimo da se pitanje nestalih riješi u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, u protivnom će čitav proces pregovora i pomirenja biti neuspješan", stoji u nacrtu pisma koje treba biti upućeno premijeru Hashimu Thaçiju i ministru spoljnih poslova Kosova Enveru Hoxhaju.

Od obojice se traži da na sastanku Savjeta bezbjednosti UN-a 29. avgusta predoče ovaj problem tokom debata o Kosovu i misiji UN-a.

Sastanak će se održati samo dan prije Međunarodnog dana nestalih, 30. avgusta.

"Premijer i ministar spoljnih poslova Kosova u obavezi su da pismo pročitaju članovima Savjeta bezbjednosti", rekao je Bajram Qerkini, koji je sastavio to pismo.

O problemu nestalih raspravljalo se tokom dijaloga Prištine i Beograda pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU), ali se on ne pominje u konačnoj verziji sporazuma o normalizaciji odnosa potpisanoj 19. aprila.

Zvaničnici EU opisali su ovaj problem kao humanitarni, a ne politički.

Od završetka sukoba devedesetih, Međunarodni komitet Crvenog krsta pokušava da organizuje kontakte između Kosova i Srbije po ovom pitanju, ali u tome i dalje nema mnogo napretka.

Članovi porodica 1.754 nestale osobe tvrde da će se ovo pitanje pomaći sa mrtve tačke samo ako se izvrši "međunarodni politički pritisak" na Srbiju.

"Vlasti u Srbiji i predstavnici srpskih institucija imaju informacije o mjestima na kojima se nalaze masovne grobnice", izjavio Prenk Gjetaj, šef Komisije za nestale Kosova.

Ali od 36 lokacija na kojima su tokom 2012. godine bila planirana, iskopavanja su izvršena na svega 19 njih, delom iz bezbjednosnih razloga.

Kosovske vlasti planiraju ove godine ekshumaciju 39 potencijalnih masovnih grobnica, dok se potraga za posmrtnim ostacima žrtava nastavlja i u Srbiji.