Izbori poprimaju etnički karakter

Portparol stranke Ramusha Haradinaja - Alijanse za budućnost Kosova, saopštio je da su glavni partijski forumi te stranke inicirali ideju da sve albanske političke partije registrovane u Centralnoj izbornoj komisiji sačine jednu izbornu listu za sjever Kosova. Ujedinjene i jednistvene, albanske partije bi izašle na lokalne izbore 3. novembra.

"Mi smo incirali ideju o jedinstvenoj listi svih političkih albanskih subjekata koji žele da učestvuju na lokalnim izborima na sjeveru 3. novembra. Očekujemo pozitivan odgovor i, takođe, nadamo se da ćemo pored albanskih glasova dobiti podršku i od drugih zajednica koje žive na sjeveru Kosova", kazao je portparol Ernest Luma.

Luma je uvjeren da će albanske stranke, jedinstvene, sigurno biti dio vlasti na sjeveru i time, kako je kazao, "pomoći ekonomskom i integracionim procesima tom dijelu Kosova".

Ostali politički subjekti nemaju jasan stav jesu li za to da podrže ovu ideju. Međutim, većina njih je najavila da će njihovi kandidati biti u utrci u opštinama na sjeveru, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

PDK i LDK ne isključuju mogućnost da podrže takvu ideju, ukoliko postoji potpuna saglasnost. Međutim, Basri Musmurati, generalni sekretar PDK, je skeptičan da će se albanske strane složiti.

"Mi prvo ne želimo da imitiramo one srpske apetite jer oni žele da idu sa jedinstvenom listom, jer smo mi demokrate, organizovani smo kako treba i to nam ne smeta. Ali, ako je potrebno i ako postoji odgovarajući nivo sporazuma, moguće je da se to dogodi. Međutim, većinom ljudi žele da oforme takve koalicije, ali opet svi žele biti svoji predsjednici", rekao je Musmurati za Radio Kosovo.

Dok, s druge strane potpredsjednik LDK, Haki Rugova kaže da LDK nema stav o ideji zajedničke liste, ali može pružiti podršku gdje ima malo šansi da se pobjedi.

"Kada se finalizuju liste, ovjere od strane CIK-a i vidimo sastave i liste kandidata za opštinske skupštine, ali i liste za kandidate za predsjednike opština, onda ćemo zauzeti stav, da vidimo koga može LDk podržati gdje ima male šanse, ili minimalne", rekao je Rugova za Kosovo Radio.

Politički analitičar Belul Beqaj kaže da nema važnosti ko pobjedi na sjeveru, nego je važno da se poštuju zakon i ustav. Međutim, izbori poprimaju etnički karakter, što je u suprotnosti sa vrijednostima Kosovo i EU.

"Izbori nisu etničkog karaktera, ali čini se da imaju potpuno etničku dimenziju, što je u suprotnosti sa cjelokupnim konceptom koji izgrađuje Kosovo, koji izgrađuje sama Evropska unija", rekao je Beqaj.

S druge strane, službeni Beograd je pozvao kosovske Srbe da učestvuju na izborima od 3. novembra sa zajedničkom listom, ali Srbi sa Kosova su podijeljeni oko takve ideje Beograda.