Ima ih još na hiljade

Sudski savjet Kosova je poslao izbornim vlastima listu od 200 osoba koji su kažnjeni ili su u sudskom procesu i koji nemaju pravo, ni na koji način, biti uključeni u izborni proces. Međutim, takvu listu još uvijek nije poslalo Vijeće Tužilaštva za osobe koje su pod istragom, a koje su prema CIK-u procjenjene na hiljade. Ipak, ostaje ono na što nije vršena istraga a to je pitanje finansiranja stranaka i "dilovi" kandidata za gradonačelnike sa poslovnim svijetom.

Centralna izborna komisija zatražila je od Sudskog savjeta Kosova, Vijeća Tužilaštva i Izborne komisije za žalbe i molbe listu osoba uključenih u kriminalne radnje i različite zloupotrebe na izborima.

U ovu kategoriju su uključene i osuđene osobe, osobe pod istragom, one koje su bile uključene u zloupotrebe i one koje prema saznanjima sa biračkih centara su uključene u manipulaciju glasovima.

Florian Dushi, član Izborne komisije je rekao da je do sada na poziv Centralne izborne komisije odgovorio samo Sudski savjet Kosova.

"Ono što smo dobili je popis od 200 osuđenih osoba ili osoba kojima se još uvijek sudi, očekujemo od Vijeća Tužilaštva, prvenstveno od Držabnog tužilaštva listu osoba koje su pod istragom, a koje po našim informacijama ima na hiljade", rekao je Dushi za Radio Kosova.