Thaçi i Dačić se nadaju da će izbori pogurati njihove zemlje ka EU

Uspješnim izborima dovešće se do okončanja paralelnih institucija koje Beograd vodi na sjeveru Kosova otkako je Priština prije pet godina proglasila nezavisnost Kosova.

I beogradski i prištinski zvaničnici imaju velike nade da će izbori 3. novembra -- prvi koji se organiziraju za cijelo Kosovo u zadnjih 14 godina -- proći nesmetano i pomoći objema zemljama na putu ka EU.

Međutim, neizvjesnost i optužbe bacaju sjenu na pripreme za izbore, koji se oblikuju kao lakmus-test u smislu toga dokle su dvije strane došle u usuglašavanju po pitanju međusobne saradnje i suživota.

Učešće Srba na sjevernom Kosovu bit će od presudnog značaja za uspjeh izbora, ali nije izvjesno šta se može očekivati.

"Mi kao ured imamo samo neslužbene informacije iz dva izvora, jednu koja kaže da se u principu sve političke stranke pripremaju za učešće na izborima, ali da neće izaći u javnost s tim do zadnjeg trenutka. Drugi izvor kaže da će sve srpske političke stranke apsolutno bojkotirati izbore. Šta je tačno, znat ćemo 3. novembra," izjavila je za SETimes Adrijana Hodžić, šefica Administrativne kancelarije Vlade Kosova na sjeveru Mitrovice.

Niz pitanja se već osporava, kao što su oznake na glasačkim listićima, gdje se Beograd protivi državnim simbolima Kosova, glasačke liste i koje identifikacijske dokumente glasači trebaju koristiti na biralištima.

Generalni sekretar Srbije Veljko Odalović, koji učestvuje u razgovorima s Prištinom, izjavio je da kosovske vlasti krše briselski sporazum po pitanju dogovorene statusne neutralnosti, jer Priština želi da se na glasačkim listićima otisne grb Kosova, koje Beograd odbija priznati za nezavisnu državu.

Prema njegovim riječima, još jedan problem je u glasačkim spiskovima, jer u njima nema velikog broja Srba s pravom glasa. Zato bi se, dodao je on, rok od 4. septembra za prijavljivanje za učešće na izborima mogao produžiti.

"Mi smo razgovarali s predstavnicima OSCE-a i ja sam ih upozorio da, ukoliko se ti problemi ne prevaziđu, nisam siguran da li će se postići ikakvi ozbiljni rezultati, i ako se to hitno ne riješi, tražit će se dodatni rokovi, jer je nemoguće sve uraditi do 4. septembra," izjavio je Veljko Odalović, generalni sekretar vlade Srbije.

On je dodao da Srbija želi da izlaznost kosovskih Srba na izbore bude što veća, jer će na taj način biti formirano "nekih 10 opština u kojima Srbi imaju apsolutnu većinu," a one će imati "značajnog utjecaja" u još nekoliko opština.

Beogradski zvaničnici također su najavili planove za organizaciju jedinstvene liste za Srbiju, ali ona još uvijek nije formirana i nije jasno kad će biti objavljena.

Oliver Ivanović, bivši državni sekretar za Kosovo u srbijanskom kabinetu i stanovnik sjevernog Kosova, optužio je prištinske zvaničnike da pokušavaju smanjiti broj Srba koji će glasati na kosovskim izborima.

"Zato poruke iz Beograda moraju biti jasne i nedvosmislene, a najjače stranke u Srbiji, Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, moraju jasno reći da će i one učestvovati na izborima," izjavio je Ivanović za SETimes.

Dvanaest srpskih partija registriralo se proteklih godina kod Centralne izborne komisije, ali samo dvije od njih imaju sjedište na sjeveru zemlje, Demokratska alternativa iz Mitrovice i Partija demokratske integracije iz Zubinog Potoka.

Fehmi Ajvazi, glasnogovornik Centralne izborne komisije Kosova, izjavio je za SETimes da glasačka lista ne prejudicira nacionalnost niti etničku pripadnost.

"Glasačka lista uzeta je iz Izvatka centralnog registra i u saradnji s ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim relevantnim faktorima ona je korigirana i pročišćena od mrtvih lica koje treba ukloniti s glasačke liste. Taj posao se obavlja kontinuirano. Radna grupa iz CEC-IM-a (Centralne izborne komisije ministarstva unutrašnjih poslova) i dalje je vrlo aktivna. Želim reći da CEC ne radi na etničkoj klasifikaciji liste. Lista bi trebala biti jedinstvena za cjelokupnu teritoriju zemlje,” izjavio je Ajvazi za SETimes.

Mitrovički političar Marko Jakšić organizira anti-izbornu kampanju i kaže da glasanje na prištinskim izborima znači prešutno priznavanje nezavisnosti Kosova. "Mi ćemo ljudima pokazati da glasanje znači odabir kosovske nezavisnosti," izjavio je Jakšić za SETimes.

43-godišnji Ljubiša Jakovljević, koji je 1999. napustio Kosovo i sad živi u Srbiji, kaže da će definitivno glasati na lokalnim izborima. "Ne vidim drugog načina da utječemo na dešavanja na Kosovu na bolji način. Ja ću glasati, jer vjerujem da je to način da se brže vratimo kućama na Kosovu, gdje sad ne možemo otići", izjavio je Jakovljević za SETimes.

Hodžić kaže da njena kancelarija čini najviše što može u cilju informiranja građana, a smatra da će i svi relevantni partneri, OSCE, EULEX i kosovska policija, uraditi svoj dio posla.

"Detalji briselskog sporazuma između Beograda i Prištine su najvažniji. U stvari, najveći izazov je nedostatak vladavine prava i javne informiranosti građana o važnosti tih izbora, i mi kao ured činimo sve što je moguće da obavijestimo građane o svim mogućnostima," izjavila je Hodžić za SETimes.

Organizatori i posmatrači očekuju da će na površinu izaći novi problemi, jer proces kompliciraju grupe čiji se primarni interesi sukobljavaju s demokratijom.

"Naravno, na sjeveru Kosova, postoji grupa lokalnih moćnika koji na svaki način pokušavaju opstruirati građane u učešću na novembarskim izborima. Status kvo na sjeveru odgovara toj kategoriji ljudi, jer samo tako se na sjeveru neće uspostaviti vladavina prava, a bez vladavine prava, to ostaje idealna sredina u kojoj, između ostalog, cvjeta nelegalno poslovanje," izjavila je Hodžić.