Zvanični Beograd treba usko da sarađuje

Predsjednik upravnog odbora Udruženja kosovskih kriminalističara Milazim Gashi izjavio je jučer, komentarišući sumnje u postojanje tajnih spiskova Srba osumnjičenih za ratne zločine na Kosovu, da je veoma važno da se ne licitira imenima lica i da Beograd treba usko da sarađuje s KFOR-om i EULEX-om da bi se izbjegle zablude o tom pitanju.

"Na Kosovu od 1999. temom bezbjednosti bavi se isključivo KFOR, a do dolaka EULEX-a i UNMIK. U tom smislu, važno je reći da i aktuelne slučajeve Albanaca osumnjičenih za ratne zločine na Kosovu vodi specijalno tužilaštvo EULEX-a, što samo govori da segment tog osjetljivog koncepta ratnih zločina vode stručnjaci međunarodnog faktora na Kosovu", rekao je Gashi za Tanjug.

"Zvanični Beograd treba usko da sarađuje sa svim međunarodnim institucijama na Kosovu kako ne bi došlo do iole nikakve zablude oko eventualnih lica koje se nalaze na spiskovima za ratne zločine. Veoma je važno da se ne licitira sa imenima lica koja mogu biti predmet sumnje za ratne zločine na Kosovu", kazao je Gashi.

Prema njegovim riječima, politika treba da ostane što dalje i ne miješa se u stvari pravosuđa.
 
"Svi smo svjedoci događaja na Kosovu, i kao građani i kao ljudi dobre volje treba da pomognemo, da oni koji su počinili zločine odgovaraju pred licem pravde", rekao je Gashi.

Vlada Kosova nedavno je odbacila tvrdnje medija o postojanju tajnog spiska sa imenima Srba koji će biti uhapšeni, dodajući da su takva nagađanja suprotna naporima da se normalizuju odnosi sa Beogradom.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandar Vulin pozvao je nedavno međunarodnu zajednicu da dostavi spiskove Beogradu jer se, kako je kazao, ne može "tim spiskovima manipulisati da bi se zastrašivali svi Srbi".

Vulin je dodao da Kancelarija traži da se spiskovi dostave srpskim tužilaštvima, jer je, kako je istakao, Srbija dokazala da nijedan ratni zločin koji su počinili Srbi nije ostao nerasvjetljen.