Priština se složila sa prijedlogom Beograda

Dnevni list "Tribuna" objavio je, pozivajući se na izvore bliske delegaciji Prištine za tehnički dijalog u Briselu, da se zvanična Priština složila sa prijedlogom Beograda da 280 bivših pripadnika MUP-a Srbije na sjeveru Kosova bude dio Policije Kosova.

List navodi da se Priština složila i da bivši pripadnici MUP-a Srbije ne polažu zakletvu, niti da prolaze neki kolektivni trening prije nego što postanu sastavni dio kosovske policije.

Član prištinskog tehničkog pregovaračkog tima i savjetnik zamjenika premijera Vlade Kosova Driton Lajçi potvrdio je Tanjugu ovu informaciju.

"Za njihovu integraciju u kosovsku policiju procedure su jednostavnije, jer moramo biti u korak sa vremenskim rokom koji je predviđen za restruktuiranje i reorganizaciju koja slijedi", izjavio je Lajçi.

Lokalni eksperti za bezbjednost i pojedine nevladine organizacije smatraju da integracioni proces Srba sa sjevera u kosovske institucije, a posebno kada su u pitanju nekadašnji pripadnici srpske policije, zahtjeva zalaganje cijelog kosovskog društva, a ne samo kosovskih institucija.

S druge strane, opozicioni pokret "Samoopredjeljenje" smatra da ovakvim postupcima vlada Hashima Thaçija samo pokazuje da sve više "dovodi Srbiju na Kosovo, a ne Srbe u kosovske institucije".