Vrijednost bilo kog političkog dogovora jednak nuli

Predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu u razgovoru za Agenciju Anadolija izjavio je da jedino ekonomski razvoj može Kosovu obezbijediti evropsku perspektivu i socijalni mir. On je istakao da je vrijednost bilo kog političkog dogovora jednak nuli ukoliko ne dobije pečat ekonomskog razvoja zemlje.

Gërxhaliu kaže da je - uzimajući u obzir siromaštvo, nezaposlenost, pad stranih ulaganja i pad remitance (novčana pomoć iz dijaspore) na Kosovu - jasno da prioritet prioriteta treba da bude ekonomski razvoj.
"Mi smo svjesni toga da su pregovori sa Srbijom u toku i da se sve vrti oko politike, ali ja mislim da je sada vrijeme da agenda prenatrpana političkim aktivnostima bude podijeljena i da bude usmjerena ka ekonomiji. Jedino se kroz ekonomski razvoj mogu kreirati nova radna mjesta, jedino kroz ekonomski razvoj možemo ubrzati proces integracije, jer ne postoji samo politička integracija. Daleko je bitnija takozvana ekonomska integracija", kaže prvi čovjek Privredne komore Kosova.
On dodaje da se Kosovo mora usmjeriti ka jačanju takozvane ekonomske diplomatije kako bi se unaprijedila perspektiva razvoja.
"Mi možemo postići bilo koji politički dogovor, bilo koji politički sporazum, ali ako taj sporazum ne dobije pečat ekonomskog razvoja i socijalnog mira, onda će sigurno vrijednost tog sporazuma biti jednaka nuli", ocjenjuje Gërxhaliu.
Sama činjenica, ističe on, da je prošle godine srpska roba, legalno i ilegalno, bila prisutna sa negdje oko 800 miliona eura dovoljan je dokaz kolika je moć trgovine i ekonomije i zato saradnju treba kroz dijalog institucionalizovati. Gërxhaliu je podsjetio da su mali doprinos unapređenju odnosa Kosova i Srbije dale i dvije Privredne komore, koje su u Briselu potpisale Sporazum o saradnji. Takođe je kazao da se analizom odnosa zemalja članica EU može vidjeti da između njih nema puno ljubavi i da mnogo više ima ekonomske saradnje.
Kosovo se bavi samo 'izvozom gotovog novca' ili ako 90 % svega što se može naći na kosovskom tržištu je iz uvoza i zato je, kaže Gërxhaliu, vrijeme da se ojača privatni sektor ne samo kroz podršku, nego i kroz odbranu domaćih proizvoda, a jačanje privatnog sektora je bitno i zbog stranih ulagača.
"I moramo znati još jednu stvar. Mi možemo razgovarati o svim negativnim indikatorima ekonomskog stanja i koji su razlozi toga, bila to korupcija, birokratija, nepotizam, ali zajednički imenitelj rješavanja svih tih problema je samo jačanje implementacije zakona i pravde. Dok ne bude pravog poslanog signala, da na Kosovu vlada zakon i pravna država, sigurno da će svi napori imati slab rezultat", kaže predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu u razgovoru za Agenciju Anadolija.