Zakon o amnestiji privlači pažnju!

Zakon o amnestiji koji je usvojen nedavno u Skupštini Kosova, a koji se trenutno nalazi pred Ustavnim sudom, privukao je pažnju međunarodnih medija.

Tako, njemački javni emiter, Deutsche Welle, u priči emitovanoj u emisiji "Evropa danas", navodi da zakon o amnestiji prijeti da dovede u pitanje sav rad EULEX-a na Kosovu.

Njemački medij podsjeća da je zakon prvobitno namijenjen sjeveru Kosova, gdje cvjeta krijumčarenje i organizirani kriminal. Međutim, tu se također naglašava i želja kosovske korumpirane elite koja je zaglibila u  utaju poreza, da amnestira i sebe.

Poslanici su usvojili zakon o amnestiji, koji se ne odnosi samo na Srbe na sjeveru, već i za krivična djela širom Kosova. Osim toga, i zakon za same poslanike. Kosovska elita je zaglibila u korupciji utaje poreza i organiziranog kriminala. Ali, da se uspostavi trajan mir između Srbije i Kosova, bilo je na redu da se vidi kako EU vrši pritisak zbog ovog zakona", govori se u priči na DW.

Također se spominje ilegalna trgovina farmaceutskim proizvodima na Kosovu, gdje stoji da je to jedan od najkriminalnijih biznisa sa velikim prometom novca.

"Ali sada kosovska mafija u zdravstvu može da se nada na amnestiju zbog falsifikovanja dokumenata".

Također se spominje i slučaj bivšeg sekretara Ministarstva zdravlja Ilira Tolaja, koji može imati koristi od amnestije, kao i bivši gradonačelnik Uroševca Bajrush Xhemajli, koji je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo jedan Kosovar.

DW je podsjetio da se sada zakon nalazi u Ustavnom sudu, ali da ima malo nade za promjenom.

"Ali, niko ne vjeruje da će ova instanca odbaciti Zakon, svi su za: Vlada, Parlament i na kraju i sama Evropska unija".