Brojne posljedice bojkota izbora

Učešće na lokalnim izborima je apsolutno neophodno, rekla je direktorica Administrativne kancelarije Vlade Kosova za sjevernu Mitrovicu, Adrijana Hodžić.

Predstojeći lokalni izbori biće održani i na sjeveru Kosova, bez obzira da li će Srbi na njima učestvovati, ali ako bude masovnog bojkota sigurno će biti i  posljedica po same građane, poručeno je sa debate u Medija centru u Čaglavici, čija je tema bila "Sjever Kosova poslije briselskog sporazuma - izazovi i mogućnosti".

"Učešće na lokalnim izborima je apsolutno neophodno, ovo su historijski izbori i građani moraju ovoga puta učestvovati", rekla je direktorica Administrativne kancelarije Vlade Kosova za sjevernu Mitrovicu Adrijana Hodžić. Hodžićeva, koja je najavila da će se možda kandidovati za gradonačelnicu sjeverne Mitrovice smatra da građani na sjeveru treba da poslušaju Vladu Srbije kad su u pitanju predstojeći lokalni izbori, jer će u suprotnom posljedice trpjeti svi građani, a ne samo Srbi na sjeveru.

"Ukoliko građani ne budu izašli na izbore, ukoliko ih budu bojkotovali, mislim da će se izgubiti ovaj historijski momenat kada cijela međunarodna zajednica prati šta se dešava na sjeveru. Mislim da neće biti očitih manipulacija kada su u pitanju sami izbori i brojanje tih glasova", rekla je Hodžić.

Po riječima Marka Jakšića, pravnika iz sjevernog dijela Mitrovice, Srbi na sjeveru Kosova još uvijek nisu spremni da učestvuju na lokalnim izborima, ali da po njegovim riječima ozbiljnije alternative nema. Jakšić smatra da bojkot kosovskih lokalnih izbora od strane Srba na sjeveru Kosova može imati brojne posljedice po same građane.

"Posljedice bojkota većine Srba na ove izbore mogu da budu te da se ponovi situacija sa juga, da budu izabrani neki ljudi koji bi radili u svom interesu, a ne u interesu lokalne zajednice. Druga posljedica je da ti koji bi bili izabrani na tim izborima ne bi imali podršku zajednice i imali bi malo prostora da realizuju svoje ideje, jer su Srbi na sjeveru do sada pokazali, da su prilično organizovani u onome što rade", kazao je Jakšić.

Nenad Maksimović iz Centra za mir i toleranciju poziv Beograda Srbima da učestvuju na izbore smatra nastavkom, kako je kazao, šizofrene politike Vlade Srbije prema Kosovu, jer je prethodnih godina iste te Srbe pozivala na bojkot kosovskih izbora. Maksimović se pita šta se u međuvremenu promjenilo.

"Šizofrena politka je to što nešto hoće, a nešto neće, a najčešće i hoće i neće istovremeno. Tako da je jako teško racionalno objasniti ljudima zbog čega je sad dobro učestvovati u nečemu, ako si prije toga jasno poručivalo da učešće u tom procesu predstavlja nacionalnu izdaju i ljude koji su učestvovali u tom procesu nazivao kolaborantima i izdajnicima", rekao je Maksimović.

Analitičar Nexhmedin Spahiu rekao je da ne vjeruje da će Srbi na sjeveru Kosova bojkotovati predstojeće lokalne izbore jer, kako je kazao, Srbija preko briselskog sporazuma želi da zadrži kontrolu na Kosovu.

"Ako  dođe do bojkota na sjeveru Kosova, oni koji će to učiniti imaće posljedice i od samog Beograda, i mislim da će biti kažnjeni od strane Beograda. Tako da ne vjerujem, da će doći do bojkota izbora. Za bojkot je u demokratiji potrebna većina, a ne manjina. Većina će na sjeveru stvoriti legitimnost", rekao je Spahiu.

Debatu na temu "Sjever Kosova poslije briselskog sporazuma - izazovi i mogućnosti", organizovao je Medija centra, uz podršku Ministrastva za lokalnu samoupravu Vlade Kosova.