Nema novca za najugroženije

Žale se da su dobili 5 do 10 eura manje na ime socijalne pomoći u noći Ramazanskog bajrama i to je uznemirilo i naljutilo one koji žive u siromaštvu i u ekstremnom siromaštvu. Gnjev i bijes, onih koji preživljavaju samo od socijalne pomoći, bez drugih izvora prihoda, gase samo službenici Centra za socijalni rad, samo kada ih pozovu u centar. Nakon odgovora u Centru za socijalni rad, koji veliku krivicu prebacuje na Ministarstvo rada i socijalne zaštite, oni saginju glavu, izlazeći razočarani iz kancelarija, dok ljutnju i bijese, pa čak i uvrede upućuju na Ministarstvo rada i socijalne zaštite.

"Kakvog manjka u budžetu, oni su 'pojeli' budžet, i sada da to pokriju, nama smanjuju primanja. Ovakvo nešto ne postoji nigdje u svijetu. Ova otvorena prevara i pljačka, bez ikakve trunke savjesti i žala za siromašnima, ne smije ostati zataškana. Lopovluk je prodro u sva ministarstva, a sada i u Ministarstvo rada i socijalne zaštite. Žalosno je da oštećuju one koji jedva preživljavaju. Sada kada su dirnuli i u socijalnu pomoć, onda je sve otišlo dođavola, nema se gdje", kaže 35-godišnji M.S, iz jednog sela u mjesnoj zajednici Likofci, koji je rekao da za njega znaju svi u Centru za socijalni rad u Skenderaju, ali i u Ministarstvu rada i socijalne zaštite, jer je kod njih bio na desetine puta da se žali, piše list "Zëri".

Više od 1.400 porodica ima pravo na socijalnu pomoć u opštini Skenderaj i sve porodice koje uživaju pravo na socijalnu pomoć širom Kosova, primile su socijalnu pomoć za mjesec juli umanjenu za 5 do 10 eura, ili je ovim porodicama ukinuta socijalna pomoć za jedno, eventualno i za dvoje djece. Ovo umanjenje ili ukidanje, koje korisnici socijalne pomoći zovu pljačkom, prema zvaničnicima u Ministarstvu rada i socijalne zaštite, je došlo zbog nedostatka budžeta.

Fadil Deliu iz Rezala (Rezalla), kaže da umjesto da primi 105 eura, dobio je samo 95 eura. Drugi korisnik socijalne pomoći, Fazli Aliu iz Ačareva (Açareva) tvrdi da, umjesto da dobije 75 eura, dobio je samo 70 eura. Druga žena, koja živi u Skenderaju, koja se plašila da kaže svoje ime, rekla je da je umjesto 70 eura primila samo 65 eura.

"Nemoj mi pominjati ime u novinama, jer će mi potpuno ukinuti socijalnu pomoć. Ne znam šta da radim više", rekal je ona. No, svi ovi, kao i mnogi drugi korisnici socijalne pomoći, ovo umanjenje nazivaju pljačkom njihovog novca.

"Ne postoji drugi naziv za ovo. Gledaju da zarade čak i na štetu siromašnih porodica. Čak se ova pljačka dogodila uoči Ramazanskog bajrama, kad nam socijalna pomoć ne dostiže da završimo poslove za Veliku noć, a kamoli da pretjeramo Bajram. Ili ako postoji čovjek žaliti, ova situacija je nedopustiva", rekao je Fadil.

Fazli Aliu, koji je rekao da pati od mnogih bolesti, a Ministarstvo zdravstva i opštinski direktorijat za zdravstvo i socijalnu zaštitu, nisu bili u stanju da mu pomognu čak ni sa deset centi, rekao je da ova pljačka njihovog novca se dešava kako bi se pokrio budžet koji je zloupotrebljen i da nemaju sredstava da isplate socijalnu pomoć.

"Oni su 'pojeli' novac od socijale, i sada su nama uskratili sredstva", kazao je on.

Syka Beqiri iz Centra za socijalni rad u Skenderaju kaže da je ovo umanjenje učinjeno od strane Ministarstva rada i socijalne zaštite.

"Mi smo dobili objašnjenje od Ministarstva rada i socijalne zaštite, odnosno od Odjeljenja finansija Ministarstva rada i socijalne zaštite, da će doći do smanjenja sredstava za isplatu socijalne pomoći, zbog nedostatka budžeta. Ovaj odgovor dajemo svima koji dođu i žale se kod nas", kaže ona. Ona se požalila da postoje porodice koje imaju pravo na socijalnu pomoć, ali da su im članovi porodice zatečeni kako primaju plate.

"Samo smo ovog mjeseca imali sedam takvih slučajeva. Do sada smo imali oko 120 takvih slučajeva. Njih su otkrili iz ministarstva, ne mi, mi samo sprovodimo odluke Ministarstva rada i socijalne zaštite", kazala je Beqiri.

S druge strane, Ylfete Ramosaj, iz Odjeljenja za finansije u Ministarstva rada i socijalne zaštite je pojasnila da zbog nedostatka sredstava u budžetu, Odjeljenje za finansije Ministarstva rada i socijalne zaštite je zatražilo da dođe do smanjena za isplatu socijalnih naknada za mjesec juli 2013. godine za sve primaoce socijalne pomoći na Kosovu, sa 2.370.350 eura na 2.315.309 eura.

"Iz tog razloga, bili smo prisiljeni da porodicama koje imaju po 5 ili 6 djece isplata bude samo za 3 djeteta, odnosno 4, što znači da su im ukinute isplate za 2 djece, a porodicama koje imaju po 2 djece, isplata će biti samo za jedno dijete. Ovo smanjenje se može nastaviti i narednog mjeseca, ukoliko iznos socijalne pomoći premaši gore navedeni iznos", objasnila je Ramosaj.