Neusaglašena važna tačka

Zbog političkih prepreka Kosovo 14 godina koristi pozivne brojeve Monaka, Slovenije i Srbije i sad traži svoj broj

Već tri godine Priština i Beograd, uz posredovanje Europske unije, pregovaraju o telekomunikacijama, a trenutno je u fokusu pozivni broj za Kosovo, budući da on još nije uveden.
U Nacrtu sporazuma ostala je neusaglašena važna tačka – hoće li će se koristiti samo jedan pozivni broj za Kosovo?
Kosovski dužnosnici nadaju se kako će Kosovo uskoro dobiti 383 ili 384 kao pozivni broj Kosova, te tvrde da su blizu postizanja sporazuma s vlastima Srbije.
Zbog političkih prepreka Kosovo već 14 godina koristi pozivne brojeve Monaka, Slovenije i Srbije, jer je do sada bilo nemoguće da dobije svoj broj od Međunarodne unije za telekomunikacije.
Agron Dida, bivši direktor Telekoma Kosova, kaže kako je "potrošeno mnogo novca".
"Štete su doista ogromne. Do sada je svakog mjeseca Monako Telecomu isplaćivano od 1,2 do 1,4 miliona eura za korištenje njihovog pozivnog broja. Ako se izračuna ono što je isplaćeno do sada, tim novcem bi moglo da se izgradi blizu 200 bolnica, a da svaka od njih košta po milijun eura“, tvrdi Dida.
Sporne odredbe i nesuglasice
Šefica kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri, koja je ujedno i zamjenica premijera Kosova, kaže da je tokom dijaloga sa Srbijom, koji je počeo prije tri godine, postignut značajan napredak u vezi s pitanjem telekomunikacija, ali sporna ostaje jedna rečenica.
„Postigli smo suglasnost o pozivnom broju, kao i to da će Kosovo imati svoj državni pozivni broj. Međutim, u posljednje vrijeme pojavile su se nesuglasice sa srpske strane, jer su pokazali tendencije da nastave s paralelnim djelatnostima, te da neće poštovati ovaj pozivni broj“, kaže Tahiri.
Podsjetila je kako je kosovska strana, „u cilju da spriječi takve tendencije“, tražila da u sporazumu piše kako se radi o „jedinstvenom međunarodnom pozivnom broju za Kosovo“.
"I to je ta nesuglasica. Srbija treba dati suglasnost da formulacija u sporazumu bude 'jedinstveni pozivni broj'. Tako bi Srbija pokazala ozbiljnost o prekidanju rada srpskih ilegalnih operatera“, tvrdi Tahiri.
Ilegalno djelovanje operatera
Prema kosovskim dužnosnicima, na sjeveru ilegalno djeluje nekoliko srpskih operatera mobilne telefonije.
Predsjednik uprave Regulatorne agencije za telekomunikacije Kosova Ekrem Hoxha kaže kako će eventualni sporazum sa Srbijom uvesti red i na to područje.
"Unutar određenog roka, eliminirat će se ilegalne djelatnosti. Određeni su rokovi i preduvjeti kako bi se ta infrastruktura koja postoji na sjeveru mogla koristiti uz privremenu dozvolu do objavljivanja međunarodnog natječaja. Vlada je objavljivanje tog natječaja predvidjela za januar 2015. godine, kada će i novi pozivni broj biti u funkciji“, najavljuje Hoxha.
Kosovski pregovarači kažu da EU i Kosovo dijele isti stav u vezi s pozivnim brojem, te da se očekuje odgovor Srbije.
Nakon godina pregovora i više od sto miliona eura potrošenih za korištenje tuđih pozivnih brojeva, Kosovu se otvara put da dobije jedinstveni međunarodni pozivni broj, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.