Zaključci će biti donijeti onako kako se većina bude dogovorila

U Zvečanu će danas biti održana sjednica takozvane "Skupštine Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija", na kojoj bi odbornici trebalo da zauzmu stav u vezi sa izlaskom Srba na lokalne izbore 3. novembra.

Na dnevnom redu sjednice, koja je zakazana za 12 sati, između ostalog, biće razmatranje i usvajanje prijedloga "privremenog Statute A.P. Kosovo i Metohija, podnošenje prijedloga odluke Narodnoj skupštini Republike Srbije o davanju saglasnosti na prijedlog privremenog Statuta", prenosi B92.

Kako je najavljeno, na dnevnom redu "Skupštine" će biti i razmatranje političko bezbjedbosne situacije, aktuelnih pitanja i problema na Kosovu i donošenje deklaracije, kao i usvajanje Poslovnika Skupštine.

Predsjednik ove "Skupštine" Slavko Stevanović izjavio je Tanjugu da će biti riječi o predstojećim izborima, o čemu će zaključci biti donijeti onako kako većina bude dogovorila.

"U odnosu na raspoloženje koje je bilo do sada među poslanicima sa Kosova i na osnovu svih zaključaka odbornika četiri skupštine opštine sa sjevera Kosova, ja očekujem da će biti usvojen jedinstven zaključak po tom pitanju", rekao je Stevanović.

"Privremenu Skupštinu AP KiM" formirali su, i pored protivljenja zvaničnog Beograda, odbornici četiri opštine sa sjevera Kosova početkom jula u Zvečanu.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u srijedu pozvao Srbe sa Kosova da što prije odluče o izlasku na novembarske izbore, a držvni vrh Srbije prenio poruku da su statusno neutralni izbori najbolji put da tamošnji Srbi ostvare svoja prava.

Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za 3. novembar, a izborne liste predaju se do 4. septembra.