Srbi mogu biti krivi ako izbora ne bude na sjeveru Kosova

Srpska strana je pokušala da u razgovorima u Briselu pokrene pitanje skidanja obilježja Kosova sa glasačkih listića. Međutim, Centralna izborna komisija (CIK) Kosova nije dobila nikakav zvaničan zahtjev, rekao je član CIK-a iz redova Demokratskog saveza Kosova (LDK) Florian Dushi.

"Što se tiče glasačkih listića moguće je da se razgovaralo na drugim nivoima ali ne u CIK-u. Nakon utvrđivajnja redoslijeda poteza, CIK će usvojiti konačan izgled glasačkih listića koji, vjerujem, neće biti drugačiji od onih koje smo imali do sada", rekao je Dushi za portal "Expres".
 
On je kazao da je tačno da je srpska strana htjela da to pitanje otvori u Briselu, ali da to kosovska strana nije dozvolila. Dushi je naveo da srpska strana treba da bude svijesna da u Sporazumu od 19. aprila stoji da se izbori na sjeveru Kosova organizuju prema zakonu o opštim izborima na Kosovu, uz podršku OSCE-a.
 
"Ako se tako kaže, a o tome su se saglasile obje strane, onda je jasno da će sve biti uređeno u skladu sa kosovskim zakonom. Svaki drugi zahtjev koji izlazi iz okvira zakona je van sporazuma i zaključaka koji su donijeti i zbog toga srpska strana može biti kriva ako se izbori ne realizuju na sjeveru Kosova", kazao je Dushi i istakao da ne može biti odlaganja izbora.
 
"Može biti bojkota ili prepreka organizacione prirode, međutim izbori treba da budu održani u ustavom utvrđenom roku", kazao je Dushi.