Obim ulaganja ove godine povećan za 7 posto

Strana ulaganja na Kosovu su u porastu, dok kompanije gledaju prema evropskoj budućnosti zemlje.

Strana ulaganja na Kosovu su povećana, a stručnjaci kao ključne faktore navode mladu populaciju zemlje, rastuću ekonomiju i prirodne resurse.

Obim direktnih stranih ulaganja na Kosovu povećan je ove godine za oko 7 posto u odnosu na isti period prošle godine. Većina stranih ulaganja na Kosovu dolazi iz zemalja-članica EU, a predvodi Njemačka.

Ulaganja u zemlji vrše se uglavnom u sektore građevinarstva, proizvodnje, nekretnina i finansija.

Najnovije njemačko ulaganje je projekat izgradnje nekretnina pod nazivom Sonnenterrassen u Peći, na zapadu Kosova. Ugovor će koštati 23 miliona eura i izvodit će se u nekoliko faza.

Hans-Martin Ruter, osnivač poduzetničke građevinske firme Amia Energy, kaže da će u naselju Sonnenterrassen biti 145 gradskih kuća, koje će se izgraditi modernim arhitektonskim stilom i uz kombinaciju s tradicionalnim elementima.

"Mi ćemo graditi moderne kuće s kvalitetnim materijalima i ponudit ćemo sredinu punu svjetla. Uz modernu arhitekturu i elegantan dizajn, te kuće će se savršeno uklopiti s prirodom," izjavio je Ruter.

Kompanija planira koristiti prirodne građevinske materijale, a zona će imati stalno snabdijevanje vodom s pećkih planina, uz mogućnost solarne energije i grijanja na osnovu prirodnih resursa.

Sandra Elefant, marketinška direktorica firme Amia Energy, kaže za SETimes da kompanija razmatra još ulaganja na Kosovu.

"Mi očekujemo, između ostalog, da će Kosovo ući u EU u roku od narednih 10 godina, što znači da će ova zemlja biti jako interesantna za investicije. Sigurni smo da je vrijedno ulagati u ovu zemlju, jer mi tim ulaganjima promovišemo i jačamo ekonomski razvoj," izjavila je ona.

Njemačka ulaganja u općini Đakovica koncentrisana su u oblasti zdravstva, energetske efikasnosti, obrazovanja, javne rasvjete i poljoprivrede, te ukupno iznose oko 4,2 miliona eura.

"Ta ulaganja mnogo su doprinijela stvaranju boljih usloga za građane, a pomogla su i općini da smanji troškove za električnu energiju," izjavio je za SETimes načelnik Đakovice Pal Lekaj.

Safet Gërxhaliu, predsjedavajući Privredne komore Kosova, izjavio je za SETimes da bi informacione tehnologije i telekomunikacije trebali biti naredni sektori ulaganja, ali, kaže on, zemlja ima pred sobom posla koji treba obaviti.

"Niko neće doći da ulaže na Kosovo zato što voli Kosovo ili kosovski narod, oni će doći da investiraju kad postoji interes," izjavio je Gërxhaliu za SETimes, dodajući da bi se trebale stvoriti mogućnosti za taj interes.

On je izjavio da bi unaprjeđivanje pravne infrastrukture u zemlji, antikorupcijski napori i orijentacija ka ekonomskoj proizvodnji doprinijeli poboljšanju poslovne klime u zemlji. On je dodao da bi se privredno zakonodavstvo trebalo reformisati kako bi se moglo primjenjivati na ekonomske pokazatelje na Kosovu.

"Kosovo ima hitnu potrebu za nacionalnim razvojnim planom i ekonomskom vizijom, strategijom koja će imati dinamičan plan ostvarenja i koja bi se trebala pripremiti što prije," izjavio je Gërxhaliu.

Ibrahim Rexhepi, izvršni direktor kosovskog Centra za strateška i društvena istraživanja, međutim kaže da bi se ulaganja u zemlji trebala drugačije orijentisati.

"Ulaganja su uglavnom okrenuta ka finansijama i nekretninama. Njihov uticaj bio bi vrlo veliki da su okrenuta prema aktivnostima koje utiču na ekonomski rast i na smirivanje socijalnih problema i siromaštva," izjavio je Rexhepi za SETimes, posebno navodeći situaciju s termoelektranama u zemlji.

"Uprkos obećanjima o izgradnji termoelektrana, nije se desilo ništa novo. I ako nema struje, razumljivo je da ne može biti ni ulaganja. Ovo je samo jedan od problema," izjavio je Rexhepi za SETimes.