Nakon poziva Srbima da izađu na izbore

Politički analitičar Azem Vllasi ocijenio je da poziv Beograda Srbima sa sjevera da učestvuju na lokalnim izborima 3. novembra nije iskren. Vllasi je dodao da ne treba isključiti mogućnost da se radi "o dvostrukoj igri".

"Oni žele da Briselu pokažu da ostvaruju obaveze koje proizilaze iz sporazuma Prištine i Beograda o normalizaciji odnosa, pa čak idu dalje i pozivaju Srbe sa sjevera da učestvuju na izborima", rekao je bivši visoki jugoslovenski i kosovski političar za agenciju "Telegraf".
 
Vllasi je rekao da srpska strana nema drugog izbora već da ostvari sporazum koji je postignut u Briselu i da podržava napredak u integraciji Srba u ustavni poredak na Kosovu.

On je rekao da će Srbija biti iskrena onoliko koliko je natjera Brisel, da ne izbjegava ispunjavanje obaveza iz sporazuma.

"Ne vjerujem da će oni iskreno i bez pritisaka pomoći integraciju Srba sa sjevera u institucije Kosova", kazao je on.

Vllasi je rekao da se na terenu primjećuju razlike u stavovima između jednog dijela Srba sa sjevera i državnog vrha Srbije oko učešća na izborima i dodao da protivnici učešća na izborima čine jaku struju među Srbima sa sjevera Kosova.