Posjeta Ministarstvu dijaspore sa prethodne ekskurzije mladih iz dijaspore

Ministarstvo za dijasporu u saradnji sa Evropskom dijasporom Bošnjaka (EDB) iz Njemačke organizuje jednodnevnu ekskurziju gdje će mladi Bošnjaci iz dijaspore obići mnoge bošnjačke sredine na Kosovu.

Mladi iz dijaspore, poijeklom iz vitomiričko-dobruškog kraja, će najprije posjetiti Prizren i obići mnoge znamenitosti ovog starog grada. Nakon Prizrena u pratnji zamjenika ministra dijaspore Ćerima Bajramija će krenuti put Župe gdje će posjetiti Rečane, buduću bošnjačku opštinu na Kosovu.
U poslijepodnevnim satima biće na izletištu Prevalac a nakon toga će posjetiti i glavni grad Prištinu, gdje će biti gosti Ministrastva dijaspore. Povratak u Vitomiricu očekuje se u večernjim satima. 
Safet Ćeman, koji pored Raša Adrovića i Esada Ćemana ispred EDB-a, učestvuje u organizaciji ove jednodnevne ekskurzije ističe za naš portal da je ovo jedan od načina da se ne zaboravi svoj bosanski jezik i da djeca znaju porijeklo svojih roditelja.
Safet Ćeman“Posljednjih deset godina živim u Luksemburgu i profesor sam po struci. Ovakvim aktivnostima želimo da pomognemo ne samo našim Bošnjacima ovdje na Kosovu, u pećko-istočkom kraju već i našima koji žive u dijaspori. Imamo izvrsnu saradnju sa Vladom Kosova, preko Ministarstva za dijasporu, gdje nam je zamjenik ministra Ćerim Bajrami mnogo pomogao u organizaciji ovogodiše manifestacije “Dani dijaspore“ u okviru koje smo održali niz kulturno-umjetničkih programa. Jedna od aktivnosti je i sutrašnja ekskurzija naših mladih Bošnjaka vitomiričko-dobruškog kraja koji žive širom Evrope gdje će upoznati kosovske gradove, naročito ona mjesta gdje naši Bošnjaci žive u većini. Djeca tamo pretežno uče i govore njemački, francuski i engleski jezik pa je ovo jedan od načina da se ne zaboravi svoj bosanski jezik i da djeca znaju odakle njihovi roditelji imaju porijeklo i da se druže sa svojim vršnjacima iz bošnjačkih sredina. Posjetićemo Prizren sa bošnjačkim selima u njegovoj okolini i bićemo gosti Ministarstva dijaspore u poslijepodnevnim satima u Prištini“, rekao je Safet Ćeman.
Vjerujemo da će ovakvih kulturnih dešavanja u budućnosti biti mnogo više i da će naša dijaspora biti aktivnija po tom pitanju, kako bošnjačka djeca koja žive širom Evrope ne bi zaboravila svoje korijene.
Vinetu Ganić