Uobičajena praksa na Kosovu

Uoči praznika, trgovcima na Kosovu postala je uobičajena praksa podizanje cijene proizvoda široke potrošnje.

Kosovo nema neki mehanizam za reguliranje tržišnih cijena. U nedostatku ovog mehanizma, predstavnici organizacija za zaštitu potrošača, kažu da se trgovcima kreira prostor da povećavaju cijene bez ikakvih prepreka i odgovornosti.

Građani i predstavnici organizacija za zaštitu potrošača zahtjevaju od državnih organa da ovoj pojavi ozbiljno pristupe, jer se ovime materijalno oštećuju građani.

Predsjednik nevladine organizacije za zaštitu potrošača, Selatin Kaçaniku, smatra sramnim aktom povećanje potrošačkih cijena uoči praznika, a katastrofalnim naziva nereagovanje protiv ovog fenomena nijedne od državnih institucija.

"Isti problem se nazire, ponavlja za svaki praznik i niko ne sluša glas kupca, obveznika i glavni generator budžeta iz kog se finansiraju same institucije, već nasuprot tome ih stimuliraju kako bi to ponovili i kako bi kod nas bilo što većeg nezadovoljstva. Ukoliko bi se ovi slučajevi ponavljali u nekoj drugoj zemlji, sigurno bi neko od minsitara morao podnijeti ostavku", kaže Kaçaniku.

Prema najnovijim podacima Agencije za statistiku Kosova, ukupan indeks potrošačkih cijena na Kosovu je većiza 0,2 posto u junu 2013. godine u odnosu na maj 2013. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Stopa inflacije mjerena u junu 2013. godine sa junom 2012. godine je 2.6 posto.

Povećanje cijene se zapaža kod povrća, mesa, ulja i masti, voća, hljeba i žitarica, mlijeka, sira i jaja.

Razlog zašto dolazi do poskupljenja bez ikakve potrebe, prema riječima Selatina Kaçaniku iz organizacije "Konsumatori" (Potrošač) je zbog činjenice da niko nije kažnjen za ova djela.

"Ova tragedija se kod nas ponavlja za svaki praznik, isti pojedinci ponavljaju isti posao, pošto prolaze nekažnjeno. Sistemi za prevaru potrošača su veoma primitivni na Kosovu i to u obliku 'kupi jedan ili dva, treći dobijaš besplatan'. Kada se sakupe jedan ili dva, treći ti ionako postaje besplatan", dodaje Kaçaniku.

Muslimanski vjernici 8. avgusta slave prazni Ramazanski Fitr Bajram.

Građani se žale da su cijene određenih proizvoda koji se koriste za pripremu tradicionalnih jela za ovaj praznik porasle.

Lila Muhameti, jedna od građanka glavnog grada koja je kupila nekoliko proizvoda u jednom od dućana u glavnom gradu, kaže da je došlo do velikog porasta cijena.

"Cijene su povećane, ovaj proizvod koji sam ja danas kupila bio je 29 centi, sada je 52 centa. ovo povećanje cijena je počelo da se primećuje u subotu. Sada prije Bajrama ljudi dobijaju plate, pa zbog toga i cijene rastu", kaže Lila.

Lutfie Behrami kaže da od početka jula, kada je počeo mjesec Ramazan, trgovci su već napravili jedan rast cijena i nastavili su čak i sada prije Bajrama:

"Sve cijene su od početka porasle, sve je skuplje nego što je bilo. Za ljude koji nemaju je mnogo teže, za one koji žive od socijalne pomoći ili za penzionere koji dobijaju 112 eura mjesečno".

Feriz Fazliu, međutim, smatra da možda povećanje cijena od strane trgovaca nije presudno, već je problem u nezaposlenost i siromaštvo koje je veoma veliko Kosovu.

"Cijene nisu toliko visoke, već je ekonomska kriza, omladina bez posla i mi stari bez novca. teško je. Sve je ovdje loše",  kaže Fazliu.