Najavljena posjeta i Prizrenu

Premijer Turske Recep Tayyip ErdoÄŸan, u oktobru će najvjerovatnije posjetiti Kosovo. Očekuje se da ErdoÄŸan prisustvuje ceremoniji otvaranja novog terminala Međunarodnog aerodroma "Adem Jashari" u Prištini.

Izvori lista "Gazeta e Prizrenit" bliski Ambasadi Turske na Kosovu su izjavili da će se ErdoÄŸan, sem učešća na ovoj ceremoniji sastati i sa liderima institucija Kosova, kao i to da će posjetiti i Prizren, a također se očekuje veličanstven doček na Kosovu, nakon nevolja koje se i dalje dešavaju sa protestantima u Turskoj.

Prema istom izvoru agenda premijera Turske se može promijeniti sem ukoliko dođe do nepredviđenih događaja u Turskoj ili susjednim zemljama.

Službenici Međunarodnog aerodroma "Adem Jashari" su izjavili prethodog dana da će radovi na novom terminalu biti završeni krajem septembra. Samim tim otvaranje terminala se očekuje tokom jesenje sezone.

Šef projekta, Haldon Koktur, tokom prezentacije novog terminala i novih propratnih dijelova Međunarodnog aerodroma "Adem Jashari"  je rekao da troškovi ulaganja na ovom terminalu dostižu iznos 130 miliona eura i kapacitet aerodroma će biti 3.2 miliona eura godišnje, što ga čini ozbiljnim konkurentom u regionu.