Vrela politička jesen

Skupština Kosova je sjednicom održanom u srijedu, 31. jula, završila proljećno zasjedanje, na kojem je usvojen set od sedam zakona koji se odnose na viznu liberalizaciju Kosova, četiri zakona o međunarodnoj finansijskoj saradnji i Zakon o finansiranju političkih subjekata.

Parlamentarci Kosova su pred odlazak na jednomjesečni ljetnji odmor imali obavezu da ispoštuju rokove koje je odredio Brisel kada je u pitanju niz zakona vezanih za evropske integracije i Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.
Bez obzira na efikasan rad Skupštine, Kosovo čeka vrela politička jesen, jer je opozicioni Pokret "Vetëvendosje" više zakona poslao Ustavnom sudu Kosova na razmatranje. To usporava proces donošenja zakona, koje EU postavlja Kosovu za dalji napredak u evropskim integracijama. Najbolji primjer je Zakon o amnestiji, koji predstavlja uslov Beograda za dalju implementaciju Briselskog sporazuma. Zakoni, koji su na Ustavnom sudu, iako su usvojeni u Skupštini, ne mogu da stupe na snagu jer ne može da ih potpiše predsjednica Kosova Atifete Jahjaga sve dok se ne donese odluka o njihovoj ustavnosti.