UN treba da vrati svoje policijske i carinske službenike

Zapadne sile žele da što prije napuste Kosovo, pri čemu SAD hoće da se izvuku, i sve će na kraju ostati na Evropskoj uniji, ocijenio je bivši američki diplomata i nekadašnji predstavnik UN za sjever Kosova Gerard Gallucci.

"SAD su odavno ustupile misiju za intervencije Evropskoj uniji, zadržavši oko 700 svojih pripadnika u KFOR-u, ali su Njemcima predali vođstvo na sjeveru. Iako i dalje igraju važnu ulogu u primoravanju kosovskih Albanaca da se pristojno ponašaju, to jest prihvataju kompromisna rješenja sa Srbijom, Amerika ipak želi da se izvuče sa Kosova", smatra Gerard Gallucci u autorskom tekstu na sajtu "Transkonflikta".

Govoreći o zahtjevima Prištine da misija EULEX-a naredne godine napusti Kosovo, bivši administrator UN kaže da je jasno da kosovski Albanci žele da se to dogodi brzo.

"Posebno su nezadovoljni istragom EULEX-a vezanom za ratne zločine UÇK-a i smatraju da mogu da kažu da ga više ne žele. EULEX je odgovorio da će odluku o budućem mandatu donijeti zajednički i koordinisano, pri čemu ja mislim da bi i UN trebalo da se pitaju o tome", dodao je Gallucci.

On ocjenjuje da bi sad bilo fer, da ako EULEX ode, a mandat je dobio od UN, taj isti mandat i vrati svjetskoj organizaciji.

"Niko ne može da natjera EULEX da ostane na Kosovu ako EU i Priština odluče da je vrijeme da ode. Međutim, to bi onda značilo vraćanje priče u UN, zato što se čini da bi nastavak međunarodnog prisustva bio neophodan za sprovođenje dogovora Beograda i Prištine na miran način", smatra Gallucci.

On je dodao i da je jedina šansa da Srbi sa sjevera Kosova možda prihvate dogovore koji uključuju njihovu inkluziju u okvir Kosova koji vodi Priština, ta da sve bude implementirano na statusno neutralan način.

"To znači da nema praktičnog miješanja prištinskih zvaničnika i policije u lokalna pitanja sjeverno od Ibra", naveo je Gallucci.

Prema njegovim riječima, u slučaju odlaska EULEX-a, UN treba da vrati svoje policijske i carinske službenike, a KFOR treba da ostane statusno neutralan, pišu srbijanski mediji, prenosi “Koha Ditore”.