Otvoren prostor za manipulacije

Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) neće nadgledati lokalne izbore koji se trebaju održati 3. novembra ove godine na Kosovu. Štoviše, ova organizacija nema ni jednu informaciju od kosovskih vlasti oko konkretnih inicijativa za praćenje izbora. Međutim, na pragu organizacije ovih izbora, uznemirujuće je to što birački spiskovi nisu očišćeni, jer kao takvi stvaraju prostor za manipulaciju izbornih rezultata od strane političkih stranaka.

Portparol OSCE-a Nikola Gaon, rekao je za list “Zëri” da će OSCE olakšati organizaciju izbora u sjevernim opštinama, kako je predviđeno “Prvim sporazumom u načelu o normalizaciji odnosa” postignutog u okviru dijaloga Beograd-Priština, uz posredstvo EU i u skladu sa tehničkim zahtjevima na terenu. On je dodao da će ova organizacija imati samo operativnu ulogu.

"Mi smo spremni dati našu podršku na polju informisanosti birača", kazao je Gaon. Što se tiče posmatranja izbora od strane OSCE-a, on je potvrdio da ova organizacija neće učiniti tako nešto.

Portparol OSCE-a je naglasio da postoje procedure za registraciju posmatrača na izborima.

Izbori na sjeveru imaju samo simboliku

S druge strane, član Centralne izborne komisije (CIK), Florian Dushi kazao je da akreditirani izborni promatrač, sem diplomatskih predstavnika akreditovanih na Kosovu, je i Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora (ENEMO). Prema njegovim riječima, na izborima 3. novembra međunarodnih posmatrača će biti više, u odnosu na prethodne izbore, a to je zato što, kako je rekao, će na ove izbore učestvovati i četiri opštine na sjeveru.

"Želim da fokus izbora ne bude samo na sjever, jer postoje još 34 druge opštine u kojima će se odigrati izborni proces i važno je da veći dio bude propraćen od strane međunarodnjaka”, rekao je Dushi, dodavši da izbori na sjeveru imaju samo simboliku. On je rekao da aktivnosti CIK-a su u skladu sa zakonskim rokovima.

"Ovo se vezuje na imenovanje opštinskih izbornih komisija, ograničavanje troškova za političke partije, prihvatanje prvobitne registracije civilnog stanovništva od strane Ministarstva unutrašpnjih poslova, koji je sada u fazi analize od strane imenovanih službenika za čišćenje biračkih spiskova koji su predati opštinskim službenicima”, rekao je Dushi.

On je rekao da je CIk odlučio da poveća broj Biračkih centara na opštinskom nivou, tako da budu bliži građanima.

"Mi smo ranije kao radna grupa za čišćenje biračkih spiskova uklonili više od 35 hiljada imena. Također smo zaključili da postoje i druga imena koja trebaju biti ukolnjena sa biračkih spiskova”, rekao je on.

Čišćenje biračkih spiskova bio i ostaje trajni izazov

U međuvremenu, drugi član CIK-a, Alban Krasniqi, iz pokreta "Samoopredjeljenje”, rekao je da čišćenje biračkih spiskova je bio i ostaje trajni izazov na Kosovu.

"Pripreme za izbore također zahtijevaju i volju i profesionalizam i poštovanje zakona i propisa. Nažalost CIK koristi dvostruke standarde u pogledu pripreme za izbore u četiri opštine na sjeveru. Postoji niz odluka, koje je CIK donio većinom glasova a koji utiču na integritet i nezavisnost ove institucije", potvrdio je on.

On je rekao da je veoma važno da na ovim izborima imamo što veći broj međunarodnih posmatrača, jer na osnovu iskustava sa prethodnih izbora, rizik od manipulacije izbornog procesa i krađe glasova je još uvijek velik.

S druge strane, Selatin Kllokoqi iz Instituta demokratije za razvojna istraživanja "D4D" rekao je da se na biračkim spiskovima još uvijek nalazi od 30 do 40 hiljada osoba koje su umrle.

"Imena umrlih osoba na biračkim spiskovima stvaraju prostor za manipulacije što je potvrđeno i sa posljednjih izbora. Nažalost čišćenja biračkih spiskova od imena osoba koje su umrle neće biti urađeno za lokalne izbore 2013, ali se mi nadamo da će CIK u saradnji sa Ministarstvom unurtašnjih poslova raditi na uklanjanju ovih osoba sa biračkih spiskova barem za nacionalne izbore koji se trebaju održati 2014. godine”, rekao je Kllokoqi.