Kosovo mijenja Ustav

Stalni otpravnik poslova Crne Gore na Kosovu Radovan Miljanić kazao je da je od ministra inostranih poslova Kosova Envera Hoxhaja dobio uvjeravanja da će crnogorska nacionalna zajednica vrlo brzo postati dio Ustava Kosova.

Miljanić je naveo da je vrh Kosova nedvosmisleno i čvrsto obećao da će vlasti u Prištini sve učiniti da Crnogorci, kao manjinski narod, dobiju ustavno utemeljenje.

“Istina, to tamošnje vlasti odavno obećavaju, odnosno već nekoliko godina. To bi se, ipak, kako je nedavno tvrdo obećano sa samog vrha kosovskih vlasti, moglo očekivati do kraja ove godine kada se kosovski Ustav inače mora dijelom mijenjati, radi ugradnje odredbi Briselskog sporazuma Beograda i Prištine”, kazao je on Radiju “Antena M”.

Miljanić je dodao da će se, kada se riješi pitanje statusa crnogorske nacionalne zajednice, nivo diplomatskih odnosa Crne Gore i Kosova podići sa otpravnika poslova na nivo ambasada.

“Kada će to tačno biti, teško je reći, ali čeka se da Crnogorci postanu ustavna kategorija na Kosovu”, naveo je on.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ranije je saopštio da neće potpisati ukaz o imenovanju crnogorskog ambasadora na Kosovu, dok Priština ne prizna status crnogorskoj nacionalnoj zajednici.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i šef diplomatije Igor Lukšić takođe je kazao da će Crna Gora imati stalnog otpravnika poslova na Kosovu, a on će biti izdignut na nivo ambasadora kada se obezbjedi odgovarajući tretman crnogorske zajednice u Ustavu Kosova.