Uspješne zajedničke akcije

Zajedničke akcije od strane kosovske policije i EULEX-a imaju uspjeha, ali zemlja treba naučiti kako da djeluje sama, kažu zvaničnici te misije.

Kosovske službe za sprovođenje zakona sarađuju s EULEX-om na slučajevima veznim za organizovani kriminal i korupciju, dok misija pomaže institucijama zemlje da postanu efikasne u samostalnom radu.

Prošlog mjeseca, vlasti su pretresle stambene objekte i kancelarije devet lica optuženih u vezi s krađom 1,4 miliona eura, koja se desila u kontekstu ugovora za biometrijske pasoše u ministarstvu unutrašnjih poslova. Operaciju su obavile kosovska i policija EULEX-a.

Kao rezultat novoprikupljenih informacija, nad optuženima se vrši istraga za pranje novca i finansiranje terorizma. U predmetu istragu vrši tim EULEX-ovih i kosovskih tužilaca.

"U zadnje vrijeme se sve više predmeta istražuje i procesuira u zajedničkim timovima, i to će biti put za dalje." izjavila je za SETimes Irina Gudeljević, glasnogovornica EULEX-a.

Ovog proljeća održan je sastanak između EULEX-a, kosovske policije i kosovskog tužilačkog vijeća u cilju rasprave o različitim načinima za povećanje njihove saradnje u borbi protiv kriminala.

Peter Bach, šef EULEX-ovog Odjeljenja za jačanje, izjavio je da je potreban koordiniraniji pristup u radu na rješavanju kriminala i korupcije, što je ključni zahtjev za liberalizaciju viza za EU.

"EULEX pomaže kosovskoj policiji i kosovskoj tužilačkoj službi u ostvarivanju bolje saradnje i postizanju boljih rezultata," izjavio je Bach.

Šef EULEX-a Bernd Borchardt izjavio je da misija i kosovske institucije rade zajedno, i to sve više u miješanim timovima.

"Sad je norma imati miješani policijski tim za istragu, imati miješani tužilački tim i imati miješano sudsko vijeće," izjavio je on.

Međutim, rekao je on, kosovske agencije i institucije trebaju slijediti te napore svojim procesuiranjem i izricanjem kazni optuženima.

"To se treba prevesti u napredak ne samo dobrim zakonima, nego i dobrim podzakonskim aktima i dobrom primjenom tih zakona, što znači za predmete u kojima treba obaviti istragu, procesuiranje i donošenje presude. Samo na taj način će rasti povjerenje javnosti u institucije pravne države. To je u osnovi mandat EULEX-a, kao i instrument da se kosovskim institucijama pomogne u njihovom napretku ka održivosti i odgovornosti," izjavio je Borchardt.

Kosovska policija je 23. jula uhapsila osam lica pod sumnjom da su švercali imigrante i pripremali za njih lažnu putnu dokumentaciju. Ta operacija, započeta u augustu 2012, rezultirala je s 13 pretresa u šest gradova Kosova.

"Osumnjičeni operišu kao strukturirane grupe koje funkcionišu na nivou zemlje, ali i na regionalnom nivou," izjavio je za SETimes Baki Kelani, glasnogovornik kosovske policije.

"Operacije poput ove pokazuju sve veću profesionalnost kosovske policije, a za nadati se je da će se i u narednom periodu obavljati slične operacije," izjavio je Harry Long, šef EULEX-ovog odjeljenja za jačanje policije.

Mentor Vrajolli, viši istraživač pri kosovskom Centru za sigurnosne studije, izjavio je da, pošto Kosovo još uvijek nije članica UN-a, EU niti Vijeća Evrope, još uvijek nije moguće ostvariti direktan pristup policijskim i pravosudnim mehanizmima tih tijela.

"Za sad, ta saradnja uglavnom zavisi od pomoći EULEX-a. EULEX je glavni posrednik za policiju i pravosuđe Kosova," izjavio je Vrajolli za SETimes. "Stoga mislim da je vrijeme da EULEX revidira svoj mandat u tom polju i da se razmisli o pozitivnim dešavanjima do kojih je na Kosovu u zadnje vrijeme došlo."

Tužioci EULEX-a podigli su tokom 2011. ukupno 33 optužnice, a zaključeno je 18 suđenja. Tokom 2012. godine, podignuto je 45 optužnica, a zaključeno je 25 suđenja. Tužioci EULEX-a vode 39 tekućih istraga u predmetima korupcije i 42 tekućih istraga u predmetima organizovanog kriminala.