Srpsko biračko tijelo oko 300 hiljada glasača

Ako Srbi pristanu da izađu na izbore sa jednim zajedničkim političkim subjektom, mogu biti prvi po broju glasova. Njihovo biračko tijelo na Kosovu je oko 300 hiljada glasova, ali i Srba koji imaju status izbjeglica, za koje se službena Priština složila da imaju pravo da učestvuju na izborima. Najveća stranka na vlasti, PDK, na posljednjim izborima dobila je tačno 224.339 glasova.

Poznavaoci izbornih pitanja izražavaju sumnje o mogućem organizovanom izbornom prilivu biračkog tijela iz Srbije, koji bi mogao proizvesti rezultat koji ne bi odražavao demografsku situaciju na terenu, piše list “Koha Ditore”.

Srpsko biračko tijelo je mnogo veće od broja stanovnika Kosova koji su na posljednjim izborima glasali za Demokratsku partiju Kosova (PDK) - politički subjekt na čijem je čelu Hashim Thaçi.

Na izborima može glasati i preko 200 hiljada Srba koji se nalaze van granica Kosova. Na posljednjim izborima, na biračkim spiskovima je figuriralo oko 39 hiljada stanovnika sa pravom glasa, koji se nalaze na sjeveru Kosova. U Leposaviću je bilo 16.730, u Zvečanu 8.475 i u Zubinom Potoku 7.563 registrovanih birača.

Mitrovica je na prošlim izborima bila tretirana kao jedna jedinica, s toga nije imala tačan broj za prebrojavanje glasača na sjeveru a koja će se sada tretirati kao samostalna opština. No samo je procjenjeno da u ovom dijelu imao oko 7-8 hiljada glasača. Gotovo isti broj Srba je imao pravo glasa i u drugim dijelovima Kosova.

Mazllum Barali, bivši šef Centralne izborne Kosmisije je rekao da ukoliko se Srbi dobro organizuju za glasanje, mogu izazvati rebalans koji ne mogu zamisliti 99 posto ljudi koji ne znaju problematiku raseljenih.

"Dakle, može biti podešavanja ali može biti veći broj nego što je tamo”, rekao je Baraliu.