Iz budžeta Kosova

Vlada premijera Hashima Thaçija i dalje drži rekord po najvećem broju zamjenika ministara, u uspoređenju sa zemljama u regiji i šire, piše list "Zëri".

Trenutna Vlada Hashima Thaçija ima 19 ministara, kao i 41 zamjenika ministara, koji budžet Kosova samo za plate koštaju negdje oko pola miliona eura godišnje.

Ali, približno ovoliko oni troše i za robe i usluge, kao i za službena putovanja van države. Međutim, prema propisima svaki zamjenik ministra ima na raspolaganju i jednog svog šofera, jednog asistenta i jednog političkog savjetnika, gdje su svi oni teret državnog budžeta. Prema deklaraciji imovine u Agenciji za borbu protiv korupcije vidi se da je prosječna plata zamjenika ministra na Kosovu od 1000 do 1250 eura.

Pouzdani izvori lista "Zëri", ukazuju na to da u većini ministarstava nema dovoljno posla za dva zamjenika ministrata, a da ne govorimo za tri. U nekim slučajevima imenovanje zamjenika ministara se desilo zbog koalicionog sporazuma. Međutim, u nekim slučajevima za pozicioniranje militanata vladajućih stranaka.

"Na mjesta zamjenika ministara pozicionirani su različiti ljudi koji su doprinijeli dolasku premijera Thaçija na vlast. Također i posljednja imenovanja su bila radi šro većeg jačanja PDK-a na lokalnim izborima, koji će biri održani 3. novembra”, rekao je pouzdani izbor lista "Zëri"

Prema ovom izvoru, primjera radi, imenovanja Qazima Qeske na mjesto trećeg zamjenika poljoprivrede, i Gjergja Dede kao trećeg zamjenika kulture došla su bez prethodnih obavještenja ministara ovih ministarstava...