Najkasnije do septembra ove godine

Primjena sporazuma između Kosova i Srbije, koji je potpisan u Briselu privremeno je odložena do jeseni. Kao rezultat ovog odlaganja privremeno se neće raditi na rasformiravanju paralelnih bezbjednosnih struktura i formiranju novih sudova, najkasnije do septembra, piše dnevnik "Tribuna".

Prema pisanju ovog lista, rekonstrukcija vlade u Srbiji, godišnji odmori ali i problemi na Kosovu sa Zakonom o amnestiji uticali su da intenzitet ostvarivanja sporazuma oslabi, dok zaostajanje u postizanju sporazuma o energetici i telekomunikacijama koči napredak na drugim sporazumima.

Očekuje se da predstavnici EU koji posreduju u dijalogu Beograda i Prištine do 8. avgusta odluče da li će biti susreta na tehničkom nivou prije nego što se dvojica premijera sastanu 28. avgusta, dodaje "Tribuna".
 
Istovremeno, navodi list, srpska strana treba da odgovori Briselu na prijedlog sporazuma za telekomunikacije i energetiku. Ukoliko odgovor bude pozitivan, onda će se predstavnici dvije zemlje susresti i dogovoriti druge detalje, a premijeri će sporazume ozvaničiti na sastanku 28. avgusta.
 
Ukoliko ne bude saglasnosti, premijer Hashim Thaçi i premijer Srbije Ivica Dačić razgovaraće o ovom pitanju i nastavku primjene sporazuma u dijelu koji se odnosi na rasformiranje paralelnih struktura u oblasti policije i pravosuđa, piše "Tribuna."