Oko 150 hiljada građana prima socijalnu pomoć

Još uvijek oko 10 posto stanovništva na Kosovu živi od socijalne pomoći koju prima u obliku socijalne asistencije iz Ministarstva rada i socijalne zaštite (MRSZ).

Tokom ove godine, prema podacima Ministarstva u socijalnoj šemi Ministarstva su 31 hiljada i 580 porodica sa 134 hiljade i 544 stanovnika. Za sve ove, Ministarstvo je planiralo potrošiti tokom cijele godine 27.2 miliona eura, te ukoliko se postavi prosta matematička računica, proizilazi da je mjesečno primanje jednog korisnika 16.8 eura.

Behxhet Gaxhiqi, politički savjetnik u Ministarstvu rada i socijalne zaštite (MRSZ) rekao je da su potrebe ljudi i porodica, u trenutnim uslovima na Kosovu, brojne i raznovrsne, ali, prema njegovim riječima, MRSZ razmatra, sagledava i finansijski podržava samo one porodice koje ispunjavaju kriterije propisane zakonima i propisima koji uređuju socijalnu pomoć (Shema socijalne pomoći), piše list “Zëri”.

Prema njegovim riječima, prema zakonu postoje dvije kategorije siromašnih porodica, koje imaju pravo na socijalnu pomoć.

"Pravo na socijalnu pomoć u prvoj kategoriji, realizuje porodica u kojoj svi članovi porodice su zavisni (nesposobni za rad), i nijedan od njih nije zaposlen, kao i porodica sa jednim članom sposobnim za rad: a) najmanje jedno dijete ispod pet godina, i b) koji se stalno staraju o jednom siročetu mlađem od 15 godina”, rekao je on.