Ove godine 72 zahtjeva za azil

Iako Kosovari prema podacima Organizacije ujedinjenih nacija predstavljaju treću populaciju po broju azilanata u razvijenim evropskim zemljama, u SAD-u više od 80 hiljada zahtjeva godišnje, najviše ih je iz Kine, Meksika i Salvadora.

Prema podacima o nacionalnosti azilanata iz Odjeljenja za nacionalnu sigurnost za 2009, 2010. i 2011. godinu, za ove tri godine u Americi sa Kosova azil zatražilo 72 građana, ali nema podataka da li su odbijeni ili deportovani, prenosi RTK.

Kako bi osvojili pravo na smještaj, azilanti moraju dokazati da imaju realne prijetnje i maltretiranja u njihovoj zemlji, što se bazira na njihovoj nacionalnosti, rasi, vjeri, društvenom statusu, političkoj grupaciji kao i nekoliko drugih faktora.

Ali koji je bio motiv maltretiranja kojeg iznose Kosovari kada potvrđuju zahtjev za prijetnju na Kosovu.

"Ima onih koji se žale da su na meti sadašnjih vlasti, bivši pripadnici UÇK-a koji uveliko prate kao ‘mirne’. Ili su to djeca iz mješovitih brakova, koji nisu 'čisti' Albanci ili su pripadnici neke manjinske skupine, uglavnom Romi, diskriminirani i ugroženi od strane albanske većine na vlasti."

Ovo su neke od izjava koje je spomenuo jedan advokat sa klijentima Albancima sa Kosova, koji je govorio o ovim motivima pod uslovom da mu se ne spominje ime.

U aprilu 1999, u jeku rata i progona Albanaca s Kosova, SAD su izjavile da će prihvatiti 20.000 Kosovara. U to vrijeme u Americi je pristiglo nešto više od 10 hiljada, dok je nakon oslobođenja Kosova jedna trećina odlučila da se vrati u svoju domovinu.