Mandat KAP-a na sjeveru od početka rada

Svakim danom sve je veći broj Srba koji učestvuju u procesu privatizacije na Kosovu, piše dnevnik Tribuna.

Kako navodi ovaj list, Kosovska agencija za privatizaciju (KAP) je među rijetkim institucijama koje su aktivne i na sjeveru Kosova.
"Za razliku od ostalih institucija i drugačije od raznih izjava iz Srbije koje se čuju o nefunkcionisanju institucija Kosova na sjeveru, KAP je od početka svog rada ostvarivala mandat i na sjeveru, gdje je otvorila i kancelariju", piše dnevnik. 
Prošle nedjelje ova agencija je prodala četiri imanja na sjeveru Mitrovice, a kupci su iz srpske zajednice, čime se, prema pisanju lista, negiraju navodi iz Beograda da se privatizacija na Kosovu ostvaruje bez učešća Srba i da je zbog toga diskriminatorska. 
Portparol agencije Ylli Kaloshi kaže da je i prije ovog posljednjeg slučaja agencija privatizovala društvenu imovinu na sjeveru zemlje i da je svakim danom sve veći broj Srba koji učestvuju u procesu privatizacije. 
Profesor ekonomskog fakulteta Musa Limani smatra da privatizacija treba da se ostvari na osnovu kosovskih zakona i da pravo da učestvuju u njoj imaju pripadnici svih nacionalnih zajednica. 
Na skupu posvećenom prijedlogu mjera zaštite srpske imovine na Kosovum, koji je u ponedjeljak održan u Privrednoj komori Srbije ukazano je da je privatizacija na Kosovu sprovedena monoetnički, po nacionalnoj osnovi i da je Srbija ne priznaje. 
Na Kosovu je do sada privatizovano 720 društvenih preduzeća u vrijednosti oko 600 miliona eura. 
Do sada je bilo ukupno oko 60 talasa privatizacije posredstvom Kosovske povjereničke agencije i Kosovske agencije za privatizaciju, a ostalo je još oko 30 odsto firmi koje treba da se privatizuju.