Novi problemi na sjeveru

Glasački listići sa logom Republike Kosovo su postali razlog zbog kojih članovi opštinske izborne komisije na sjeveru Kosova odbijaju da potpišu ugovore sa Centralnom izbornom komisijom (CIK). Oni žele garancije da glasački listići koji će biti korišćeni na sjeveru Kosova 3. novembra nemaju nikakve oznake države Kosovo.

Nešto što do sada nije bilo uključeno u pregovore između Srbije i Kosova u Bruxellesu je postalo novi problem kada je riječ o organizaciji izbora na sjeveru. Sada već oko 15 članova opštinske izborne komisije žele garancije da i glasački listići koji će se koristiti 3. novembra na izborima nemaju identifikaciju sa Republikom Kosovo.

Iz tog razloga saznaje se da oni već nedjelju dana odbijaju da potpišu ugovor sa centralnim organom za izbore. Betim Gjoshi, član Demokratske partije Kosova u CIK-u je rekao da do sada nije bilo nikakvih problema sa opštinskom izbornom komisijom na sjeveru.

Dok Alban Krasniqi iz Pokreta Samoopredjeljenje kaže da članovi opštinske izborne komisije koji odbijaju da potpišu ugovore trebaju biti zamjenjeni. On je zaprijetio da ukoliko glasački listići na sjvereru budu štampani bez simbola Republike Kosova, slučaj će biti predat Ustavnom sudu.

"Jučer smo donijeli odluku gdje smo usvojili specifikacije i dizajn glasačkih listića. U tim specifikacijama i dizajnu figurira logo Republike Kosova, što i treba da bude. Ukoliko neko donese neku drugu odluku, to će biti teško kršenje zakona i ustava. Stoga, ako se to dogodi, ja ću poslati direktno Ustavnom sudu", rekao je Krasniqi za Radio Kosovo.

Do sada se zna da su kosovske vlasti odbile odgovoriti pozitivno na ovaj zahtjev Srba, s obrazloženjem da naručivanje glasačkih listića se radi u jednom formatu.

Međutim, još uvijek nije odlučeno šta će se desiti sa članovima opštinske izborne komisije na sjeveru koji odbijaju da potpišu ugovore sa izbornim organom i ukoliko nalog za štampanjem glasačkih listića bude imao dvije vrste glasačkih listića, kako trenutno traže srpski zvaničnici sa sjevera.

O ovom do sada nikakvo objašnjenje nije dala ni misija OSCE-a, koja će imati ulogu olakšavanja organizacije lokalnih izbora na sjeveru.