Nema tačnih podataka koliko ljudi boluje od raka na Kosovu

U prva tri mjeseca ove godine, registrovano je preko 250 novih slučajeva pogođenih malignim oboljenjima. Zdravstveni stručnjaci kažu da u nedostatku statistike za posljednjih godina teško im je uporediti da li je povećan broj pacijenata. Za razliku od toga adekvatna terapija na Institutu za onkologiju ne nedostaje.

Institut za onkologiju je počeo da vodi registar pacijenata sa dijagnozom bolesti raka. Za prva tri mjeseca ove godine identifikovano je više od 250 novih slučajeva. Ovo je potvrdio i direktor Instituta za onkologiju, Behxhet Osmani.

"Broj pacijenata, odnosno novih slučajeva bolesti raka na Institutu za onkologiju je 264. Ukoliko izračunamo 300 osoba puta četiri (300x4), onda proizilazi da će na kraju godine biti od 1000 do1200 slučajeva", rekao je Osmani za Radio Kosova.

Činjenica je da se svakog dana identificiraju novi slučajevi, svjedoči i jedan rođak pacijenta iz Mališeva.

"Otkrivena mu je bolest, boluje od raka i sada je na terapiji i svake treće nedjelje trebam ga dovoditi na kontrolu. Ne znam koliko će se poboljšati njegovo zdravstveno stanje. Trenutno smo ovdje da dobije terapiju, a kasnije što će biti ne znam”, rekao je on.

Još jedan pacijent, među njih dvadeset pojašnjava da terapiju za liječenje bolesti dobija na Institutu za onkologiju.

"Dolazim već mjesec i pol dana, imam tri ciklusa. Sada završavam drugi ciklus. U principu, kakvi su uslovi u medicini, ovdje je nešto što se može pohvaliti da je bolje”, rekao je pacijent.

Direktor Onkologije, Behxhet Osmani je izjavio da od protokola pacijenata pogođenih bolešću raka koji se radi po prvi put ove godine se očekuje da će doći do boljih analiza, koje bi pokazale iz kojih opština ima najčešćih slučajeva.