Stanje se dosta promjenilo nabolje

Komandant KFOR-a Valker Halbauer je izajvio da sigurnosna situacija u četiri opštine na sjeveru Kosova ide u pozitivnom pravcu. On je u intervjuu za beogradske “Novosti” izjavio da trenutna situacija na Kosovu je mirna i stabilna, izuzimajući sjever gje je mirna ali napeta.

On je također izjavio da za sjeverni dio Kosova neće biti nikakvog vojnog rješenja i da je potrebno političko rješenje problema, te je poručio da će KFOR reagovati ako se naruši bezbjednost na Kosovu.

Ocjenjujući sadašnju situaciju na Kosovu "mirnom i stabilnom", sa izuzetkom na sjeveru, gdje je "mirna i napeta", njemački general Halbauer je istakao da se i bezbjednosna situacija u četiri opštine na sjeveru "kreće u pozitivnom smjeru".

"KFOR se neće miješati u političke procese i u sprovođenje reda i zakona za koji su zaduženi kosovska policija i EULEX, ali ćemo stupiti u akciju ako se naruši bezbjednost. Za tu misiju raspolažemo sa dosta sredstava i ljudi. I, naravno, mi stvaramo bezbjednosne preduslove da bi politički proces mogao da se nastavi", naglasio je Halbauer.

Halbauer je u intervjuu istakao da je 5.000 vojnika, koliko ih sada broji KFOR, u odnosu na 50.000 koliko ih je bilo 1999. i 2000. godine, "već dobar pokazatelj da se stanje dosta promjenilo nabolje".

"Započeti pregovori u Briselu veoma su važan korak u tom procesu. Početkom ove godine nikada ne bih povjerovao da će se već ovoga mjeseca postići toliki napreci. Dosta su se naprezali i Beograd i Priština. Izražavam veliko poštovanje za oba premijera. Treba im čestitati na do sada postignutom. Međutim, treba još dosta posla da se završi", rekao je Halbauer.

Razmjena informacija je ključno pitanje, jer građani na sjeveru moraju biti informisani da bi bili svijesni svog položaja.

"KFOR je multinacionalna organizacija u čijem sastavu je više od 30 nacija. Njihov zadatak i doprinos je isti, tako da je sasvim svejedno iz koje zemlje dolaze. Čuo sam 'navode' da ta jedinica ima posebne sposobnosti i zaduženja, ali to nije tačno. Američka jedinica je u sastavu brigade sa centrom u istočnom dijelu i nema posebnu namjenu", rekao je Halbauer.

On je podsjetio da je generalni sekretar NATO-a javno rekao da će KFOR ostati nadležan za bezbjednost i da podržava započeti politički proces, tako da se u ulozi KFOR-a ništa ne mijenja.

"KFOR podržava Kosovske bezbjednosne snage (KBS) od 2008. godine i nedavno su ih predstavnici NATO-a proglasili organizacijom sa punim kapacitetom, spremnošću i opremljenošću. Ali to ne znači da će one promjeniti ulogu koja se tiče brige o bezbjednosti ljudi u domenu civilne zaštite, odnosno spašavanja stanovništva od humanitarnih i prirodnih katastrofa. Za sada tako ostaje", naglasio je Halbauer.

On je kazao da sporazum o saradnji dvije vojske između Kosova i Albanije nisu novost, a sklapaju se u cilju usavršavanja i obučenosti.

"Ali da bi vojska Albanije mogla ući na Kosovo po Rezoluciji 1244 ja bih morao biti pitan o tome, tako da po tom pitanju ne vidim nikakvu opasnost", naglasio je Halbauer.

On je ponovio da je KFOR i dalje po Rezoluciji 1244 zadužen za bezbjednost na nepristrasan i nezavisan način i da će nastaviti tako da funkcioniše.